COMUNITAT DE MADRID

Iglesias cedeix i Podem Madrid aprova el reglament de primàries amb les exigències d'Errejón

El candidat guanyador podrà designar un comitè de campanya de la seva confiança, segons s'estableix

undefined37128216 madrid 01 02 2017  pol tica   sesion de control al gobierno 170201190618

undefined37128216 madrid 01 02 2017 pol tica sesion de control al gobierno 170201190618 / AGUSTIN CATALAN

3
Es llegeix en minuts

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha cedit finalment a l'exigència d'Íñigo Errejón de celebrar les primàries en un mateix procés en què els inscrits elegiran del 9 al 14 de maig el candidat del partit per presidir la Comunitat de Madrid i la llista que l'acompanyi. Aquesta plaça autonòmica adquireix el 2019 una importància capital: el partit de Pablo Iglesias s'hi juga la línia política, el poder intern i conquistar la plaça que mantindria oberta la finestra al canvi a Espanya.

Finalment aquesta votació es desenvoluparà en un mateix procés i no en dos com reclamava la setmana passada el secretari general de Podem a la Comunitat de Madrid, Ramón Espinar. El també portaveu al Senat, encara que procliu a l'acord amb Errejón, mostrava així les seves distàncies amb l'exportaveu del partit, que es vol assegurar una candidatura amb el màxim poder possible del sector errejonista a l'Assemblea de Madrid.

"Farem tot el que calgui per la unitat i per guanyar-li la Comunitat de Madrid al PP i a Cristina Cifuentes. El país i el projecte estan per sobre de tots nosaltres", ha afirmat el secretari general de Podem Comunitat de Madrid, Ramón Espinar, tuitejant una notícia en què s'interpreta aquesta moviment com una cessió seva. 

Pugna interna a Podem

El procés de primàries a la Comunitat de Madrid ha tornat a portar la formació morada a un enfrontament entrepablistes ierrejonistes, després que Errejón amenacés amb no aspirar a la candidatura madrilenya en cas d'imposar-se un sistema de primàries que li restés capacitat de comandament.

El reglament de primàries de Podem a la Comunitat de Madrid aprovat ahir a la nit per la direcció autonòmica de l'organització, i al qual va tenir accés Servimedia, marca els punts en què cedeix davant Íñigo Errejón. 

"Es faran primàries simultànies" per elegir en el mateix procés el candidat i la seva llista, indica el document. A més, "el sistema facilitarà que la llista en què es referenciï el/la candidat/a guanyador/a tingui una majoria folgada si és la més votada", i el guanyador "podrà designar un comitè de campanya de la seva confiança i dirigir-la en col·laboració amb el Consell Ciutadà Autonòmic de Podem, amb autonomia". 

És aquest últim punt en què el sector errejonista mostra la seva desconfiança. Segons han informar a Servimedia fonts d'aquest corrent, aquest reglament de primàries no és suficient i demanen que es respecti la campanya del candidat. La campanya d'Errejón, indiquen les mateixes fonts, ha de tenir "independència" de la línia d'Espinar i ha de recollir les "garanties" necessàries per poder desenvolupar una "campanya pròpia". A més, exigeixen que la direcció autonòmica dipositi "tota la confiança" en el candidat. Amb tot, mostren la seva disposició a continuar negociant en aquesta línia. 

Calendari del procés

Aquest procés, que comença aquest dilluns, ha tornat a airejar les diferències entrepablistes ierrejonistes després que el líder de Podem no permetés "ni mitja tonteria" amb unes primàries que pretenen impulsar Errejón com el candidat de Podem a la comunitat perquè faci front a l'actual presidenta, Cristina Cifuentes, que veu trontollat el seu govern per la polèmica d'un suposat màster falsificat expedit per la Universitat Rei Joan Carles. 

Notícies relacionades

Des d'avui fins al 20 d'abril s'obre la concessió d'avals de candidatures i la inscripció de les candidatures provisionals, que es publicaran el 23 d'aquest mes i les incidències se solucionaran del 24 al 26 d'abril. El 27 es publicaran les candidatures definitives, la campanya es desenvoluparà del 28 d'abril al 14 de maig i finalment les primàries seran del 9 al 14 de maig. 

El reglament de primàries aprovat per la direcció de Podem a la Comunitat de Madrid, de majoriapablista, també va donar llum verda perquè "les llistes minoritàries obtinguin càrrecs en posicions de sortida per tenir representació a l'Assemblea de Madrid".