OPERACIÓ POLICIAL

La Guàrdia Civil registra la seu del Diplocat pels pagaments a observadors internacionals de l'1-O

Els investigadors estimen el cost de la contractació en 119.700 euros

La Guàrdia Civil registra la seu del Diplocat pels pagaments a observadors internacionals de l’1-O / VÍDEO: EUROPA PRESS / FOTO: JOAN PUIG

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

La Guàrdia Civil està registrant aquest dijous la seu del Consell de la Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) per ordre del titular del Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona, que investiga els preparatius del referèndum. En concret, els agents busquen documentació sobre els pagaments a observadors internacionals que van venir a Catalunya per vigilar el desenvolupament de la consulta independentista de l'1 d'octubre.

Segons fonts pròximes a la investigació, agents de l'institut armat s'han personat a primera hora d'aquest matí a la seu del Diplocat, situada a l'avinguda Diagonal de Barcelona, per buscar documentació relacionada amb la contractació dels observadors internacionals. En un informe, la Guàrdia Civil estima que aquests contractes van tenir un cost de 119.700 euros.

Dues transferències

Els investigadors van constatar que el Diplocat va fer dues transferències des dels seus comptes a Brussel·les a The Hague Center for Strategic Studies, els dies 21 de setembre i 9 d'octubre passats, en concepte de "contracte de serveis".

Notícies relacionades

En una interlocutòria del 3 de novembre, el jutge de l'1-O va requerir a la Generalitat que li desglossés el cost del referèndum, incloses les despeses del trasllat i l'estada dels observadors internacionals convidats per supervisar-lo.

Es dona la circumstància que el Govern tancarà demà l'organisme, en aplicació de l'article 155 de la Constitució. Dimarts passat, el Ministeri d'Exteriors va publicar al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) una ordre aprovada divendres pel Consell de Ministres amb mesures per a la "liquidació i extinció" definitiva del Diplocat. El Govern va acordar al gener aquesta mesura, però no s'ha executat fins ara a l'espera que el Tribunal Suprem resolgués els recursos presentats per l'Ajuntament de Barcelona i l'Associació Catalana de Municipis.