PRESIDENTA A LA PICOTA

Cifuentes només dimitirà si Rajoy l'hi demana

La Conferència de Rectors creu que les irregularitats del màster són "d'una enorme gravetat"

La presidenta no ha comès cap irregularitat ni està imputada, sostenen fonts del seu equip

Noves firmes falses: Cifuentes a la corda fluixa / ZML

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Juan José Fernández

Cristina Cifuentes ha decidit aquest dimecres enviar un missatge contundent a Ciutadans i també als dirigents del PP que han deixat de defensar-la amb afany pels dubtes al voltant del seu màster: ella només dimitirà si l'hi demana Mariano Rajoy directament. Ningú més li pot exigir que abandoni la butaca de la Puerta del Sol, ja que no està imputada ni s'ha demostrat que ella hagi comès cap irregularitat, han subratllat fonts del seu equip.

El cap de l'Executiu preveia tornar a Madrid la matinada de dimecres a dijous després d'un viatge oficial de dos dies a l'Argentina, però, en tot cas, davant l'expectació de la premsa, fonts de la Moncloa han aclarit que Rajoy té diversos actes en l'agenda la resta de la setmana i no disposa de temps ni tampoc considera que hi hagi urgència per reunir-se amb Cifuentes. Al Govern van murmurar que és Albert Rivera el que sembla que té "pressa"cosa que el líder del PP poques vegades ha demostrat sentir. Els ultimàtums no li agraden i menys si venen del partit que l'amenaça de disputar-li l'espai de centre-dreta. 

Amb l'apel·lació al principal líder del seu partit, Cifuentes ha intentat deslliurar-se de la pressió que suporta des que dilluns Ciutadans va exigir que plegués. A la presidenta madrilenya la molesta veure la incomoditat que comencen a sentir dirigents populars i membres del Govern central quan la premsa els pregunta pel seu màster. Les corregudes pels passadissos del Congrés per evitar parlar del tema s'han multiplicat al llarg de la jornada. Diversos ministres (Íñigo Méndez de Vigo, Isabel García Tejerina i Íñigo de la Serna) han intentat esquivar els micròfons i els que no ho han aconseguit (Tejerina i De la Serna) han mostrat el seu desig que la crisi se solucioni com més aviat millor.

Els "radicals" de Podem

Els vicesecretaris populars i el coordinador, Fernando Martínez-Maillo, insisteixen que encara és aviat per parlar de "substitut" de Cifuentes, com demana Ciutadans, i menys de la moció de censura en què els taronges, subratlla el PP, estarien recolzant els "radicals" de Podem (i també el PSOE), informa Iolanda Mármol. Rivera ja ha anunciat que no hi té cap inconvenient i la recolzarà. Tot i no ser l'escenari que prefereix el polític català, a qui no li convindria que el Govern de la regió caigués en mans de l'esquerra un any abans de les eleccions. El líder de Ciutadans ha encoratjat la possibilitat que el PP busqui substitut a la presidenta i ha comentat que li consta que Génova està "estudiant noms" alternatius.

Les diferències amb Múrcia

L'entorn de Cifuentes considera injust que pugui acabar com l'anterior president de Múrcia, Pedro Antonio SánchezSánchez, que va dimitir l'any passat arran de la pressió dels taronges per estar imputat en el cas de les obres de l'Auditori de Puerto Lumbreras. Un altre membre del PP, Fernando López Miras, el va substituir i des d'aleshores és el president de la regió.

Mentre Rajoy mira el rellotge i pren una decisió, a Ferraz, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha encarregat una enquesta per saber com ha paït l'electorat aquest escàndol. Segons fonts d'aquest partit, el PP ha perdut cinc punts i ocupa el tercer lloc darrere el PSOE i Ciutadans, informa Juan Ruiz Sierra. 

Condemna dels rectors

En paral·lel a les responsabilitats polítiques, avancen les investigacions judicials i en l'àmbit universitari. Per Roberto Fernández, rector de la Universitat de Lleida i president de la Conferència de Rectors (CRUE), un polític ha de dimitir "si diu que té un màster i no en té". Ho ha sostingut en una roda de premsa en què ha qualificat de "fets d'enorme gravetat" que, en l'expedient de Cifuentes, "suposadament no hi aparegui l'acta, ni sembla que es fes cap defensa del treball final, ni que les notes fossin les correctes".

Notícies relacionades

El president de la CRUE, que ha destinat dos observadors (Ángel Contreras i Carmen Ruiz) a analitzar el cas, no ha confirmat oficialment les irregularitats del màster per estar la investigació i els documents en mans de la fiscalia, però ha destacat que la Conferència "deplora i condemna qualsevol acte d'il·legalitat en la vida universitària". Aquest rector considera "inacceptable" que "alguns polítics" estenguin "una ombra de dubte” sobre la universitat.

Fernández troba "precipitada" la primera sortida de Javier Ramos, rector de la Universitat Rei Joan Carles, el 21 de març, quan va negar les il·legalitats que després han transcendit, però li ha mostrat suport qualificant de correcta la inspecció interna que ha emprès.