LA INVESTIDURA CATALANA

JxCat descarta proposar un recanvi immediat per a Sànchez

Canvi d'estratègia per aprofitar el ressò internacional del conflicte

Si Llarena veta l'exlíder de l'ANC, "dilluns no hi haurà nou candidat"

L’hemicicle del Parlament amb dos llaços grocs. / VÍDEO: ATLAS / FOTO: FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

El baló d'oxigen que la justícia alemanya ha proporcionat a l'independentisme al deixar en llibertat sota fiança Carles Puigdemont ha provocat canvis en l'estratègia de Junts per Catalunya respecte a la investidura. La formació ara no té pressa per proposar un candidat "efectiu" a president: si fracassa la investidura de Jordi Sànchez, descarta buscar un recanvi de manera immediata. El pla és minar la credibilitat internacional d'Espanya i, alhora, no descartar la celebració de noves eleccions.

Dins de la llista que Puigdemont va encapçalar en les eleccions del desembre hi conviuen diverses sensibilitats. La que representa Josep Costa, vicepresident del Parlament, és una de les menys reticents a la repetició dels comicis. Malgrat que valora la majoria absoluta de l'independentisme el 21-D, aquest corrent creu que, amb l'enfocament apropiat, les candidatures que propugnen la separació de Catalunya podrien ampliar l'avantatge.

Costa ha dit aquest dimecres que no vol eleccions, però que, després que la justícia alemanya hagi descartat que Puigdemont incorregués en un delicte de rebel·lió, tampoc li fan por. "Si ens hi forcen, estem convençuts que els independentistes tornaran a guanyar", ha afirmat en una entrevista a La Xarxa.

Per ara, el dirigent de JxCat s'inclina per fer "una gran reflexió" si el jutge Pablo Llarena no permet la investidura de Sànchez, que està programada per a aquest divendres però que molt pocs diputats pensen que es pugui portar finalment a terme. "Si ens segueixen enviant gent a la presó potser no hi podrà haver Govern", ha afirmat Costa. El termini per a unes noves eleccions ha començat a córrer: els independentistes tenen fins al 22 de maig per investir un nou president abans que s'acabi. 

Notícies relacionades

Fonts de JxCat afegeixen que el recanvi no serà immediat. "Si no pot ser Sànchez, dilluns no es designarà cap altre candidat", asseguren. A més, neguen que hi hagi un acord amb ERC per desbloquejar la legislatura per la via que Puigdemont proposi al més aviat possible un aspirant viable. "Aquest pacte no ha existit mai", afirmen. Costa, per exemple, ha rebutjat que el nomenament d'un nou candidat es converteixi en un "automatisme", després que hagin fracassat de moment tres intents d'investidura.

Mentrestant, la formació pensa seguir fent proselitisme a Europa. Estimulats per la decisió sobre Puigdemont, els postconvergents busquen la "fórmula perquè aquesta nova onada de repressió es giri contra l'Estat". Segons l'opinió de Costa, Espanya "no respecta les lleis ni els drets humans", i això provocarà que els independentistes emprenguin "més litigis" en l'àmbit internacional, buscant un "efecte bola de neu".