SESSIÓ DE CONTROL

El Govern s'esforça a negar el dany a la imatge d'Espanya pel 'cas Puigdemont'

Catalá redueix la resolució del tribunal alemany a una mera "discrepància jurídica" entre magistrats

Podem i el PDECat carreguen contra l'Executiu per defensar que a Catalunya hi ha hagut violència

img 2804

img 2804 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El Govern ha intentat minimitzar aquest dimecres al Congrés el perjudici a la imatge d'Espanya que ha suposat la resolució sobre Carles Puigdemont del tribunal alemany, que fa sis dies va rebutjar la tesi del Tribunal Suprem que ha existit violència durant el procés independentista, negant així l'acusació de rebel·lió, i va posar en llibertat condicional l'expresident de la Generalitat. El ministre de Justícia ha evitat qualsevol crítica als magistrats del país centreeuropeu, n'ha minimitzat l'impacte i ha circumscrit la qüestió a una mera “discrepància jurídica”.

“La imatge d'Espanya no està entelada, en absolut. Som un Estat de Dret que respecta la divisió de poders. Les discrepàncies jurídiques són això, discrepàncies jurídiques, que han de resoldre els jutges i no tenen res a veure amb la valoració de la democràcia espanyola, que és molt alta”, ha dit durant la sessió de control el ministre de Justícia, Rafael Catalá, a preguntes de Lucía Martín, diputada de Podem.

La dirigent del partit morat ha acusat l'Executiu d'“aïllar” Espanya i convertir-la en una “anomalia a Europa”. Poc després, el portaveu del PDECat al Congrés, Carles Campuzano, ha fet una intervenció en una línia similar. “Vostè no pot minimitzar la sentència del tribunal alemany. És un revés monumental a l'estratègia judicial. Europa està dient que no hi ha violència, que no hi ha rebel·lió i que no té sentit ordenar presons provisionals. Tinguin el coratge polític de rectificar. Facin allò que està a les seves mans per alliberar els presos”, ha assenyalat Campuzano.  

"Amenaces i 'escraches'"

Notícies relacionades

“Vostè té una confusió important de primer de democràcia. Els jutges compleixen la seva funció amb absoluta independència”, ha insistit el ministre, que a partir d'aquí ha aixecat el to. “Vostè pot dir tranquil·lament que hi ha presos polítics a Espanya i el que hi ha són polítics presos. Però hi ha altres que no poden dir el que pensen a Catalunya perquè els amenacen, els fan escraches i els pinten les seves vivendes”, ha afegit Catalá, provocant les protestes dels diputats del PDECat i ERC.

El titular de Justícia ha evitat en tot moment criticar Alemanya, tot i el malestar al PP, que sí que va sortir a la llum dissabte passat, durant la convenció celebrada pel partit a Sevilla. "La UE es fonamenta en la confiança mútua entre estats. Estem units perquè confiem els uns en els altres. Si hi ha un Estat de la UE on intentar fer un cop d'Estat no és un delicte, el problema no és d'Espanya, el problema és d'aquest Estat que ha deixat que intentar trencar-lo pugui no ser un delicte", va dir Esteban González Pons, eurodiputat del PP, davant l'atenta mirada de Mariano Rajoy.