LES ELECCIONS DEL 2019

El 'cas Cifuentes' precipita el nomenament d'Errejón

Podem avançarà les primàries a Madrid per oficialitzar la seva candidatura

Queda en suspens si Carmena també avança la consulta a l'ajuntament

mdeluna31942531 madrid 23 11 2015    politica  rueda de prensa de 160122163206

mdeluna31942531 madrid 23 11 2015 politica rueda de prensa de 160122163206

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Podem accelera el ritme per disputar la contesa electoral del 2019, en què sap que es juga ser l'alternativa progressista o la irrellevància. En aquesta pugna, la batalla principal serà a Madrid, la comunitat i l'ajuntament. Encara que el candidat in pectore a competir contra Cristina Cifuentes, Íñigo Errejónpreparava una campanya “a foc lent”, el fulgurant deteriorament del Govern regional per la polèmica del màster obliga els morats a accelerar. La direcció podemista ha anunciat aquest dilluns que avançarà al màxim possible la convocatòria de les primàries per proclamar Errejón oficialment candidat.

La cúpula lila admet la urgència. La data encara no està definida i es podria preconfigurar en la reunió que la direcció del partit a Madrid mantindrà dimecres que ve. El que va ser número dos de Podem no pertany a aquesta direcció, però ha sigut convidat perquè pugui valorar de primera mà la situació.

“A Madrid hi ha una crisi greu de govern i de credibilitat. Si es precipitessin els esdeveniments estarem a l'alçada”, ha assenyalat.

Les incògnites

Amb Cifuentes a la corda fluixa, Podem no només vol investir d'oficialitat Errejón sinó, sobretot, que arrenquin els motors de la seva campanya electoral perquè Podem recuperi el ‘punch’ perdut l'últim any i mig. L'estrateg va ser el director de totes les conteses electorals fins a ser purgat el febrer del 2017, i el cervell de les grans gestes podemistes (com la remuntada del 20-D).

S'ha de veure quanta autonomia tindrà en la seva campanya, quanta família errejonista permet el pablisme que càpiga en les llistes electorals, i si imposa el seu discurs o es veu sotmès a la cotilla narrativa de la cúpula estatal. El cap de setmana passat, en les jornades per preparar les eleccions, la conferència d'Errejón va despertar un cert malestar en l'oficialisme.

També s'ha de veure si l'avançament de les primàries se circumscriu al candidat o també s'avancen les eleccions a una nova direcció a la comunitat. Al capdavant hi ha des del novembre del 2016 el pablista Ramón Espinar, a qui Iglesias va recolzar amb tota la cavalleria (i la complicitat dels anticapitalistes) per imposar-se a l'errejonista Rita Maestre.

Notícies relacionades

I l'última incògnita. Potser la més rellevant. Falta saber si l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, està disposada a sincronitzar les seves primàries amb les d'Errejón. Ella no confirma en públic que pensi repetir, però Podem treballa amb aquesta idea: la del tiquet Carmena-Errejón com a passaport per a la victòria progressista el 2019.

L'acord i les incògnites

La designació informal d'Errejón com a candidat a la Comunitat de Madrid es va forjar a l'empara de Vistalegre 2, el febrer del 2017. El secretari general, Pablo Iglesias, es va avenir a oferir-li aquest càrrec com a sortida després d'haver perdut en el seu desafiament contra ell -malgrat el rebuig frontal i la indignació que aquest acord va despertar entre els seus col·laboradors més pròxims-. Més d'un any després el pacte ha viscut enormes tensions per la purga de l'equip errejonista i algunes variacions imposades des de la direcció, però es manté.