ENTREVISTA AL PORTAVEU DE CS A MADRID

Ignacio Aguado: "Anar a totes no seria prudent"

"Amb Cifuentes a la corda fluixa, tots els escenaris són oberts", assegura el dirigent del partit taronja

"La situació és molt preocupant. Si es confirma la declaració de la professora prendrem una decisió", afirma

undefined42789737 madrid  05 04 18  ignacio aguado  ciudadanos  durante la ent180405181633

undefined42789737 madrid 05 04 18 ignacio aguado ciudadanos durante la ent180405181633 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

És waterpolista, pare d’un nen (Guille) que va néixer el mateix dia del seu aniversari (el 25 de febrer passat) i és conscient que es juga el seu futur polític en el pròxim episodi del cas Cifuentes. Va aprendre els secrets de la política en un màster –sí que hi assistia– de la Fundació Ortega y Gasset, que recorda gairebé amb la nostàlgia del pati del col·legi, potser perquè sap que ara el foc és real. No tenia previst recolzar la moció de censura del PSOE per tombar la presidenta madrilenya, però a partir de les últimes revelacions obre la porta a reconsiderar-ho. Si li surt bé, Ignacio Aguado serà candidat de Ciutadans a la presidència madrilenya el 2019. Si s’equivoca, difícilment.

–La fiscalia obrirà diligències en el cas Cifuentes. ¿Reconsiderarà la seva decisió i recolzarà la moció de censura del PSOE contra la presidenta?

–La situació és molt preocupant, molt delicada, pinta molt malament. Cifuentes es troba més que mai a la corda fluixa i, si es confirma la declaració de la professora en què confessa que no formava part del tribunal, prendrem una decisió al respecte.

–¿Canviaria el seu criteri?

–No sabem si hi ha cap acta de la declaració de la professora. Si hi hagués suport documental, prendríem una decisió, però ho hem de valorar. Ara mateix, tots els escenaris són oberts.  

–¿Li sembla versemblant la versió de Cifuentes?

–Em sembla absolutament difícil de creure.

–El seu acord d’investidura estableix que falsejar el currículum implica dimissió. ¿Està incomplint aquest pacte?

–Això va més enllà de l’acord d’investidura. Això no és una falsificació d’un currículum. Això seria un delicte. És l’article 390 del Codi Penal, et poden caure fins a 6 anys de presó. Judicialment ja està oberta una via. Però jo vull responsabilitats polítiques. Precipitar-se és un error quan d’aquí 20 dies podem tenir totes les cartes a sobre la taula i, a partir d’aquí, nosaltres estem oberts a tots els escenaris.

–¿Poden tirar totes dues iniciatives endavant? La comissió d’investigació que Cs demana i la moció de censura.

–La moció tindria sentit quan sapiguem les conclusions de la comissió d’investigació. No pots construir la casa per la xemeneia i pels fonaments a la vegada.

–L’acusen de tacticisme electoral per aprofitar el desgast de Cifuentes.

–El que és tàctic i el que és electoral és voler fer-la fora i posar-t’hi tu, que és el que vol el senyor [Ángel] Gabilondo. Queda un any per a les eleccions del 2019. El més fàcil seria anar a totes, però no és el prudent. Ho hem vist tota la legislatura: PSOE i Podem fan les seves propostes sabent que disparen amb pólvora del rei.

–¿Els madrilenys entendrien que Ciutadans no recolzés la moció de censura?

–No ho sé. És una responsabilitat afegida que no sabem com s’acabarà, però creiem que és el millor. A partir d’aquí, no ens tremolarà el pols a l’hora de prendre decisions polítiques perquè no som un partit al qual se li encongeixi el braç.

Notícies relacionades

–¿En quin moment la ruptura del pacte a Múrcia va deixar de ser l’exemple a seguir en el cas Cifuentes

–La situació de Múrcia és diferent, [Pedro Antonio] Sánchez [l’expresident de la comunitat autònoma] està imputat, i per això era del tot insostenible. Cifuentes no està imputada. Si Cifuentes és imputada demanarem la seva dimissió immediata.