La presidenta de Madrid, a la picota

El treball del màster de Cifuentes té dues firmes falsificades

'El Confidencial' assegura que el document es va fer hores després d'esclatar l'escàndol

La presidenta de la Comunitat de Madrid compareix a l’Assemblea per donar explicacions sobre el seu màster / periodico

4
Es llegeix en minuts

El document que va utilitzar la presidenta de la Comunitat de MadridCristina Cifuentes, per intentar demostrar que va completar el seu màster de la Universitat Rey Juan Carlos (URJC) el 2012 es va fabricar el 21 de març, poques hores després que esclatés l'escàndol. Això és el que afirma el diari digital El Confidencial, que assegura, a més, que almenys dues de les tres firmes de professores que figuren en la suposada acta de presentació del treball final de màster (TFM) de la presidenta madrilenya van ser falsificades. El catedràtic responsable del màster, Enrique Álvarez Conde, va reunir les professores al despatx d'un advocat per intentar pactar una versió comuna en la seva imminent declaració davant la investigació interna oberta per la universitat.

Cifuentes compareixerà aquest dimecres, per exigència de l'oposició, en un ple extraordinari de l'Assemblea de Madrid per donar explicacions sobre la polèmica del màster que va cursar a la Universitat Rey Juan Carlos (URJC) i ho farà després de 13 dies sense oferir declaracions sobre el tema als mitjans de comunicació.  El cas amenaça amb sepultar la carrera política de Cifuentes i esquitxar el PP en uns moments en què no disposa d'un recanvi clar a la Comunitat de Madrid.  

Cifuentes s'ha defensat tímidament de l'escàndol. Eldiario.es va publicar que una funcionària de la URJC hauria canviat la nota de dues assignaturesEldiario.es del màster en Dret autonòmic que havia cursat la presidenta el 2011-2012. Així, segons aquest mitjà, s'hauria modificat la qualificació de "no presentat" a "notable" dos anys després de matricular-se i sense mediar nova matrícula. La mateixa universitat va sortir aquell mateix dia a donar explicacions. El rector, Javier Ramos, i dos catedràtics del màster van assegurar en roda de premsa que Cifuentes havia aprovat totes les matèries i que tot es devia a un error en la transcripció de les assignatures.

La presidenta va remetre als mitjans un comunicat defensant-se i adjuntant documentació, com un correu del 2014 del professor d'una de les assignatures que reconeixia l'error o l'acta de la presentació del Treball Final de Màster (TFM) firmat pels membres del Tribunal.

La premsa va tornar a publicar noves dades sobre el màster de Cifuentes que asseguren que hauria fet un pagament de 6,11 euros a la Universitat suposadament després d'haver aprovat les assignatures. Alumnes del mateix màster asseguren que, encara que era presencial, no havien vist mai que la dirigent madrilenya hi assistís.

Un portaveu del Govern autonòmic va assegurar a aquest mitjà que la presidenta de la Comunitat de Madrid es va limitar a mostrar els documents que li va facilitar la universitat per demostrar que havia cursat el màster en Dret Autonòmic. Segons l'acta, Cifuentes hauria presentat el seu TFM el 2 de juliol del 2012, quan era delegada del Govern a Madrid i el mateix dia que la selecció espanyola celebrava pels carrers de Madrid el triomf a l'Eurocopa. El tribunal que teòricament la va avaluar estava integrat per les professores de la Universitat Rey Juan Carlos Alicia López de los Mozos (presidenta), Clara Souto (vocal) i Cecilia Rosado (secretària). Les firmes de totes tres surten al peu del document que va difondre Cifuentes com a prova que tenia la titulació sense irregularitats.

No obstant, dues de les tres docents, López de los Mozos i Souto, mai van estampar la seva rúbrica en l'acta, segons han confirmat a aquest diari fonts internes de la universitat. La firma de Rosado s'està investigant. El document va ser improvisat el 21 de març, el mateix dia queeldiario.esva destapar que una funcionària del centre d'estudis va manipular l'expedient de Cifuentes el 2014 -dos anys després que es matriculés en el màster- per convertir en notables les dues qualificacions de no presentat que havia obtingut en una assignatura i en el mateix TFM. Aquest diari ha tingut accés a les firmes originals de López de los Mozos i Souto i, efectivament, no concorden amb les que els atribueix el document.

La universitat estudia al·legar que els treballs de final de màster es destrueixen als quatre anys i que per això no té guardada una còpia del de Cifuentes

Els implicats estan intentant pactar una versió davant el seu imminent pas per la investigació que ha iniciat la inspecció de serveis de la universitat, amb el suport de dos observadors externs de la Conferència de Rectors d'Universitats Espanyoles (CRUE). Aquest dimecres ha de comparèixer davant ells el director del màster i de l'IDP, el catedràtic de Dret Constitucional Enrique Álvarez Conde. I dijous serà el torn de les professores.

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, compareixerà aquest dimecres, per exigència de l'oposició, a un Ple extraordinari de l'Assemblea de Madrid per donar explicacions sobre la polèmica del màster i ho farà després de tretze dies sense oferir cap declaració sobre el tema als mitjans de comunicació.

Notícies relacionades

Es tracta d'una cita extraordinària per a Cifuentes, que es va estrenar aquest any amb la controvèrsia que va generar la no remissió de les actes del Canal de Isabel II, relacionades amb elcaso Lezo, a l'oposició per haver-se extraviat la providència que l'autoritzava i amb les declaracions de l'exsecretari general del PP de Madrid Francisco Granados, que va assegurar en seu judicial que Cifuentes era coneixedora del presumpte finançament il·legal del PP de Madrid.

Precisament per aquesta qüestió, la presidenta autonòmica va comparèixer fa dues setmanes al Congrés dels Diputats en la comissió que investiga la qüestió. Allà, es va defensar de les acusacions "difamatòries sense proves" i va acusar l'oposició d'utilitzar aquesta institució per perjudicar-la políticament.