El PSOE multa amb 300 euros a Montilla per no votar el 155

La direcció socialista evita imposar la sanció màxima cinc mesos després que el Senat activés la suspensió de l'autonomia catalana

undefined40719352 barcelona 28 10 2017   entrevista con el senador y ex presid180330182644

undefined40719352 barcelona 28 10 2017 entrevista con el senador y ex presid180330182644 / CARLOS MONTANYES

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El PSOE ha decidit imposar una sanció a José Montilla i Francesc Antich per absentar-se de la votació al Senat que va activar l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya, però d’una forma suau. Quan els expresidents de Catalunya i Balears van sortir del ple de la Cambra alta, a finals d’octubre, la cúpula del partit socialista es va mostrar comprensiva, començant per Pedro Sánchez, a qui els senadors havien avisat de la seva decisió, però alhora va assenyalar que no podia deixar de posar una multa. 

Encara que la direcció del grup socialista al Senat va iniciar l’expedient just després de produir-se la votació, s’ha agafat el seu temps per acabar el procediment. No per la seva complexitat, sinó perquè la sanció no formés també part del paisatge de les convulses eleccions catalanes del 21 de desembre.

La resposta, avançada per eldiario.es, ha arribat cinc mesos després que Montilla i Antich, tots dos amb escó al Senat per designació autonòmica, trenquessin la disciplina. És de 300 euros. Sobre el paper, sense atendre les circumstàncies en què es va produir l’incompliment, la quantia podria haver sigut més alta. El reglament del Grup Parlamentari Socialista estableix una sanció de 400 euros per les absències no autoritzades a votacions en ple, suma que puja a 600 euros quan la votació «requereixi majoria qualificada o tingui singular importància».

Notícies relacionades

El PSOE pretén així complir amb les seves lleis internes sense carregar les tintes contra els expresidents de Catalunya i Balears, que van haver d’enfrontar-se, segons reconeixen fonts de la direcció del partit, a una «decisió molt complexa». Sobretot, Montilla.

Durant els dies anteriors a la sessió del Senat que va aprovar per primera vegada en democràcia la posada en marxa del 155, un mecanisme que els socialistes van secundar juntament amb el PP i Ciutadans, Montilla es va mantenir en silenci sobre el que pensava fer. Només uns quants minuts abans que es produís la votació, va abandonar amb gest seriós el ple i va llegir una declaració en la qual exposava els seus motius per absentar-se, lligats a la seva condició d’expresident de la Generalitat.