Concentracions en protesta pels empresonaments dels cinc polítics independentistes

Unes 10.000 persones es concentren a la plaça de Catalunya, segons la Guàrdia Urbana

Hi ha hagut talls de trànsit a l'avinguda de la Diagonal

Almenys 24 ferits en la protesta de Barcelona. / EFE/ANDREU DALMAU. VÍDEO: EFE

2
Es llegeix en minuts
Agències

Milers de persones es van concentrar en diferents llocs de Catalunya per protestar contra l'empresonament dels líders independentistes.

Unes 10.000 persones es van reunir a la plaça de Catalunya, a Barcelona, en protesta per l'empresonament del candidat a la Presidència de la Generalitat, Jordi Turull; els exconsellers Josep Rull, Raül Romeva i Dolors Bassa, i l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, per decisió del Tribunal Suprem, segons xifres de la Guàrdia Urbana.

Incidents a la Delegació del Govern

La manifestació va ser convocada per l'ANC, amb el lema Sí a la República i al Govern legítim. Després de la lectura del manifest, els concentrats es van desplaçar pel carrer Roger de Llúria fins a la Delegació del Govern a Catalunya.

Allà alguns manifestants van llançar pots de fum contra els Mossos d'Esquadra als carrers de Barcelona adjacents a la Delegació del Govern. En la concentració es van registrar moments de tensió i empentes entre els concentrats i els agents, i els Mossos van advertir en diverses ocasions a través d'altaveus que si els manifestants no abandonaven la seva actitud procedirien a carregar.

Talls a la Diagonal

Hores abans centenars de persones van tallar el trànsit a l'avinguda de la Diagonal. Els Comitès de Defensa de la República (CDR), en què té influència l'esquerra independentista vinculada a la CUP, havien convocat a les 19.00 hores una concentració als Jardinets de Gràcia, amb el lema Trenquem les cadenes de la repressió.

Cap a aquella hora, els centenars de persones que ja s'havien concentrat en aquella zona van ocupar la Diagonal, a la confluència amb el passeig de Gràcia, al crit de "Llibertat presos polítics", i van obligar a aturar la circulació.

Alguns dels concentrats portaven cartells en què es llegien lemes com "Prou 155" o "Obeir un mandat polític no és cap delicte" i es pintaven llaços grocs a terra amb esprai.

La convocatòria dels CDR es va anticipar a la manifestació organitzada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) per a les 20.00 hores des de la plaça Catalunya, que havia d'avançar cap a la seu de la Delegació del Govern a Catalunya.

Notícies relacionades

Les dues mobilitzacions va ser convocades davant el possible ingrés a la presó dels sis càrrecs sobiranistes citats al Tribunal Suprem.

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha acordat presó incondicional comunicada i sense fiança per a tots cinc després de processar-los per un delicte de rebel·lió que podria comportar una condemna de fins a 25 anys de presó.