COMUNITAT DE MADRID

Cifuentes es blinda mentre la universitat investiga el seu màster

El PP surt a defensar-la després del silenci i nega que l'escàndol es degui al foc amic

La presidenta madrilenya no donarà més dades perquè considera que alimenten la seva "cacera"

zentauroepp42611184 madrid   22 03 18  cristina cifuentes  presidenta de la comu180322104322

zentauroepp42611184 madrid 22 03 18 cristina cifuentes presidenta de la comu180322104322 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Una de calenta i unes quantes de fredes per a Cristina Cifuentes. La presidenta de la Comunitat de Madrid ha rebut aquest dijous el suport del seu partit i el Govern després d'un primer dia d'inquietant silenci al saltar a la llum la polèmica per les presumptes irregularitats d'un màster cursat a la Universitat Rei Joan Carles. Ha estat l'únic amortidor d'una jornada d'extraordinària duresa. L'oposició al complet l'ha agullonat demanant explicacions, la premsa l'ha perseguit pels passadissos de l'Assemblea i el centre docent -que la vigília havia fet pinya per protegir-la- ha anunciat que obre un expedient d'investigació per analitzar si el màster cursat compleix la legalitat.

Ella, en un comportament allunyat de la seva habitual manera d'actuar, ha aparegut desencaixada. Ha preferit guardar silenci. Ha enviat la seva primera espasa a anunciar que dona per tancada la crisi i a intentar explicar que no aportarà la informació que se li requereix per evitar alimentar el que considera una “cacera política”.

Les seves expectatives de tancar el cas xoquen amb la realitat: el PSOE, Ciutadans i Podem demanaran un ple extraordinari a l'Assemblea de Madrid perquè doni explicacions immediatament. El PP no té força per aturar-ho, de manera que, ara com ara, els suports del seu partit, que han trigat a arribar, es queden en gestos tan grandiloqüents com simbòlics. Tres ministres han sortit a defensar-la aquest dijous. El titular de Justícia, Rafael Catalá; el de Foment, Íñigo de la Serna, i la de Defensa, María Dolores de Cospedal, han manifestat la seva confiança en públic i han transmès que tot el partit està amb ella. Si és una estratègia per sufocar l'incendi dels ques opinaven que l'escàndol, destapat per eldiario.es, estava alimentat per foc amic, encara s'ha de veure.

Si el suport del Govern alleuja en el terreny emotiu, no ho fa en el terreny públic ni en el polític. Cifuentes s'enfronta a un escenari espinós. La Universitat Rei Joan Carles que dimecres havia sortit a blindar-la, ha decidit obrir un expedient per analitzar amb detalls el cas. És a dir, per investigar per què se li van canviar les notes de ‘no presentada’ a ‘notable’, si el tribunal es va elegir d'acord amb la llei i, en tot cas, si hi va haver treball de final de màster.

A la decisió d'aquest centre docent s'hi han unit les denúncies d'associacions d'estudiants i les escomeses de l'oposició.

El portaveu del PSOE, Ángel Gabilondo, i el de Ciutadans, Ignacio Aguado, han exigit que doni explicacions en seu parlamentària perquè consideren que hi ha llacunes en la versemblança del relat de Cifuentes. Podem en demana directament la dimissió. Els tres grups, en tot cas, sumen prou poder per fer-la comparèixer en un ple extraordinari a l'Assemblea al tornar de Setmana Santa. A tots tres els interessa una dimissió i que la succeeixi un diputat de l'aparell sense carisma. 

Estirar el xiclet

Notícies relacionades

De moment aquest ple enterra tota esperança de tancar el cas. Al marge de la pressió política, mediàtica i social, en un exercici d'un significatiu distanciament de la realitat, el seu entorn ha buscat blindar-la. El seu conseller de presidència, Ángel Garrido, aïrat, ha anunciat que no hi haurà més explicacions perquè només servirien per alimentar “la cacera” d'una oposició que l'únic que vol és “estirar el xiclet”.

En aquesta atmosfera d'aparent irrealitat, Cifuentes ha sortit del ple de l'Assemblea protegida pel seu cercle. Atordida. Sense dir res. Lluny del personatge públic que s'ha construït de dona valenta, filla de militar i supervivent d'un accident mortal de trànsit. Aquest dijous, Cifuentes ha semblat una dirigent sacsejada per l'actualitat, tractada amb miraments pels seus, ningú sap fins on com a lideressa i fins on, potser, com a màrtir.