REACCIÓ AL DEBAT D'INVESTIDURA AL PARLAMENT

Alleujament a la Moncloa perquè comencen a comptar els dos mesos

Rajoy haurà de convocar noves eleccions per al juliol si cap candidat aconsegueix suport

Celebra la plantada de la CUP i l'impacte del recurs preventiu contra Puigdemont

undefined42616683 oik100  bruselas  b lgica   22 03 2018   el presidente del g180322230749

undefined42616683 oik100 bruselas b lgica 22 03 2018 el presidente del g180322230749 / ARIS OIKONOMOU

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El Govern central va respirar amb alleujament aquest dijous a les 21.56 hores, quan Roger Torrent va anunciar que s'iniciava la primera ronda de votació de Jordi Turull com a president de la Generalitat. Fins aquell moment, fonts governamentals no van voler comentar res del debat al Parlament, temoroses que l'exconseller de Presidència es fes enrere i retirés la candidatura. Finalment, els diputats van prendre la paraula i el recompte va donar el resultat previst: 64 sís, 65 nos i 4 abstencions.

Aquest punt àlgid de la nit va posar en marxa el compte enrere de dos mesos per trobar un president que reuneixi el suport necessari o s'haurà de dissoldre la Cambra i es convocaran eleccions per al juliol. Així està regulat en la llei de la Presidència de la Generalitat, que assenyala que "la legislatura queda dissolta automàticament i el president de la Generalitat en funcions convoca eleccions de manera automàtica". En aquest cas l'encarregat seria Mariano Rajoy, en virtut del 155.

Triomf del "pla de la Moncloa" 

Fonts de la Moncloa van celebrar les fissures en el bloc separatista, confirmades a primera hora de la tarda quan la CUP va anunciar la seva abstenció, i van destacar que aquesta decisió dels anticapitalistes i el to utilitzat per Turull en el seu discurs, en què no va fer referències a la república, demostren que "la resposta permanent de l'Estat en defensa de la legalitat" ha tingut èxit. Aquestes fonts van subratllar novament el recurs preventiu que el Govern va presentar contra la investidura de Carles Puigdemont i van recordar que va provocar "el reconeixement" del mateix expresident "via SMS", quan es va referir que el "pla de la Moncloa" havia triomfat.  

Rajoy va seguir la jornada a distància, a molta distància, des de Brussel·les, on està participant en el Consell Europeu que, com és habitual, dura dijous i divendres. Al llarg del dia va parlar en diverses ocasions amb Soraya Sáenz de Santamaría

Anul·lat el viatge a Angola

L'equip del president va anunciar que ha anul·lat el viatge que tenia previst iniciar aquest dissabte a Angola. La visita havia de durar fins dilluns, però l'ha suspès per seguir la situació política catalana. Dissabte està prevista la segona votació al Parlament, en què previsiblement Turull, que aquest divendres rebrà l'ordre de processament del jutge, tampoc serà elegit president.  

És la segona vegada els últims set mesos que el líder del PP cancel·la un viatge a l'estranger per Catalunya. L'any passat no va anar a una cimera de la Unió Europea (UE) a Estònia que s'havia de celebrar dos dies abans de l'1-O

Conversa amb Sánchez, missatge a Rivera

Notícies relacionades

Just després de saber-se dimecres el regat dels independentistes i la convocatòria del ple, Rajoy i Pedro Sánchez van parlar per telèfon, segons va explicar el secretari d'Organització dels socialistes, José Luis Ábalos, informa Juan Ruiz Sierra. El president, en canvi, va liquidar el contacte amb Albert Rivera amb un missatge al mòbil, segons un portaveu de Ciutadans.  

Fonts socialistes van lamentar el "debat gris" del Parlament i van destacar, igual que el Govern central, que almenys ha servit per activar els terminis.