ERC, sobre la investidura: "Demà serà un dia clau i passaran coses"

Els republicans suggereixen que la investidura es desbloquejarà després del cop de porta del Suprem a Jordi Sànchez

El PDECat evita parlar de candidats alternatius abans que el jutge dictamini sobre el recurs

zentauroepp42579506 barcelona   19 03 2018   pol tica   ejecutiva pdecat  fotogr180319110604

zentauroepp42579506 barcelona 19 03 2018 pol tica ejecutiva pdecat fotogr180319110604 / JORDI COTRINA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, ha assegurat aquest dilluns que "demà [dimarts] serà un dia clau i passaran coses" que permetran desbloquejar la investidura del president de la Generalitat i disposar d'un Govern efectiu com més aviat millor. Després de la reunió de la permanent del partit, el dirigent republicà s'ha mostrat convençut que aquest dimarts podria conèixer-se la forma de desencallar el procés, coincidint amb la vista al Tribunal Suprem per dictaminar sobre el recurs de Jordi Sànchez.

Sobre les negociacions amb la CUP, Sabrià s'ha limitat a dir que prossegueixen els contactes i que a Esquerra "li sembla bé" que Junts per Catalunya explori "noves vies" per aconseguir l'acord, com el compromís perquè el nou president se sotmeti a una qüestió de confiança a meitat de la legislatura. Idea que els anticapitalistes no veuen amb bons ulls.

"Acord tancat"

Encara que ERC es mostra reticent a modificar la proposta d'acord negociada amb JxCat, Sabrià no descarta del tot negociar noves propostes. No obstant, el portaveu dels republicans adverteix: "Tenim un acord tancat i que està a punt per poder recuperar les institucions catalanes". "Encara es fan gestos i hem de continuar treballant", ha postil·lat sense més concreció.

Segons Sabrià, a ERC li agradaria que el ple d'investidura es pugui celebrar abans de Setmana Santa, és a dir, aquesta mateixa setmana. I sobre la possibilitat que Carles Puigdemont i Toni Comín, a Brussel·les fugits de la justícia, renunciïn a les seves actes de diputat per permetre matemàticament la investidura d'un candidat de JxCat sense el suport de la CUP, el dirigent republicà ha dit: "S'estudien totes les possibilitats, però ara mateix la nostra prioritat és un acord a tres".

El PDECat, més caut

Notícies relacionades

Al contrari que Esquerra, el PDECat no ha volgut valorar escenaris alternatius i s'ha reafirmat en Sànchez com a candidat a la presidència de la Generalitat. Després de la reunió de l'executiva del partit, la dirigent Maria Senserrich, ha remarcat que mantindran aquesta via "fins a l'últim segon", a l'espera del que pugui passar demà al Tribunal Suprem.

Així, els postconvergents han evitat plantejar noms alternatius a Sànchez fins i tot amb la hipòtesi que el Suprem el mantingués a la presó: "No hem d'avançar fets fins que estiguin consumats, no avançarem cap posició perquè no hem de saltar pantalles", ha apostat.