POLÈMICA LINGÜÍSTICA

Els Mossos sancionen per falta greu un agent que es va negar a vetar el castellà

El sancionat al·lega que la inhabilitació és "il·legal" i que el català pot ser "preferent" però no "excloent"

zentauroepp30480937 comisaria mossos171029140650

zentauroepp30480937 comisaria mossos171029140650

3
Es llegeix en minuts
Efe

Els Mossos d'Esquadra han proposat una sanció de 16 dies de suspensió de feina i sou per una falta greu de respecte a l'agent de la policia catalana que es va oposar a utilitzar sempre el formulari en català dels atestats, com li va ordenar el seu superior, perquè vetava l'ús del castellà.

Segons ha avançat el diari El Mundo i han confirmat a l'agència Efe fonts pròximes al cas, la Divisió d'Afers Interns (DAI) ha determinat que l'agent no va mantenir la "consideració deguda" al seu comandament, el cap de l'Oficina d'Atenció al Ciutadà de Sant Andreu, Barcelona, a l'expressar-li la seva negativa a complir l'ordre que va dictar el 2009 sobre l'ús d'idiomes en els atestats policials.

Sanció "il·legal" i veto parcial al castellà 

L'agent, que ha recorregut aquesta proposta de sanció, es va oposar a la instrucció interna elaborada pel seu superior al·legant que era "il·legal", ja que afectava el dret d'ús de les llengües oficials perquè suposava, segons ell, un veto parcial per al castellà.

L'ordre interna, amb un contingut que no entra a valorar la resolució de la DAI, establia que els atestats, a excepció dels casos d'extradició o les ampliatòries instruïdes fora de Catalunya, havien de fer-se "sempre en català" i que, si el denunciant parlava en castellà, el mosso havia d'escriure les seves manifestacions en aquell idioma, però no així l'encapçalament de les diligències, ja que el model d'atestat havia de ser en català.

Segons determina la DAI, tot i que les discrepàncies de l'agent eren "plenament legítimes" respecte a l'ordre interna redactada pel sergent en cap de l'oficina de Sant Andreu el novembre del 2011, "aquesta circumstància no justifica en cap cas que per aquesta controvèrsia hagués menyspreat la consideració deguda al seu comandament".

L'agent va qüestionar l'autoritat del seu superior

"Amb la seva conducta desafiadora va crear una situació hostil, perquè va qüestionar la seva autoritat davant d'altres amb exigència i supèrbia que va perdurar en el temps", remarca l'atestat, que detalla que l'agent va exigir al sergent que li donés l'ordre verbalment en presència de testimonis i posteriorment va elaborar notes informatives en què va anunciar que no compliria la instrucció.

En contra del que sosté la defensa de l'agent, Afers Interns considera que el mosso inculpat va faltar a la consideració deguda al seu superior, "sense que es pugui obviar que dins del cos de Mossos d'Esquadra la consideració envers els companys, els subordinats, els superiors jeràrquics i els ciutadans és un valor cabal i l'essència del comportament dels membres d'aquesta organització".

"L'agent inculpat, amb la seva conducta, va desprestigiar el seu comandament, per una banda, quan davant testimonis li va exigir de forma desafiadora que li tornés a repetir l'ordre i, per una altra, va dirigir dues notes informatives als seus comandaments en què va deixar per escrit el seu desafiament i desconsideració", sosté l'informe.

En canvi, el mosso d'esquadra, representat pels advocats Javier Aranda i Sandra Melgar, especialitzats en matèria penal i funció pública, ha interposat un escrit d'al·legacions en què assegura que el seu expedient "no és més que una estratègia per part de la DAI per sancionar-lo" per la seva oposició a la instrucció.

"Es pretén amagar i no tractar l'existència d'una ordre il·legal i il·legítima per part del sergent, basada en un comunicat intern que va obligar l'agent a haver de desobeir una ordre, i ser ell qui defensés els interessos dels ciutadans i denunciats", argumenta el recurs.

Segons l'escrit, la DAI "ha obsequiat amb un muntatge d'expedient" a l'agent en lloc d'agrair-li que descobrís i tragués a la llum "una pràctica il·legal" per part del seu superior, "jugant-s'hi els seus diners i la seva feina".

"Preferent però mai excloent"

En les seves al·legacions, l'agent del cos exposa que l'ús del català "pot ser normal i habitual, fins i tot preferent" a l'administració pública catalana, "però mai excloent", com creu que passava amb el comunicat intern redactat pel seu superior el novembre del 2009.

Notícies relacionades

A més, assegura que "en cap cas l'obediència deguda podrà emparar ordres que comportin l'execució d'actes que manifestament constitueixin delicte o siguin contraris a la Constitució o a les lleis".

També esgrimeix que no es pot interpretar com una falta de respecte "intercanviar opinions diferents", i per això demana que s'arxivi l'expedient, per inexistència de falta de cap mena.