MOVIMENT TRANSVERSAL

Diputats independents de JxCat ultimen constituir una associació

Entre els impulsors d'aquesta plataforma hi ha Elsa Artadi o Eduard Pujol

La decisió arriba en ple pols soterrat amb el PDECat

zentauroepp41673142 barcelona  19 01 2018  politica   ronda de contactes per a l180313094946

zentauroepp41673142 barcelona 19 01 2018 politica ronda de contactes per a l180313094946 / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
Efe

Els diputats independents de Junts per Catalunya (JxCat) estan ultimant la creació d'una associació pròpia, per començar a estructurar un moviment transversal i allunyat de "partidismes" dins de l'independentisme, segons han explicat a Efe fonts coneixedores de la iniciativa.

D'aquests preparatius ja n'està informat Carles Puigdemont, que aquest dimecres reunirà el seu grup parlamentari a Brussel·les i que dissabte passat, en una intervenció des de Bèlgica davant diputats i candidats de JxCat a Vilafranca del Penedès (Barcelona), va apostar per consolidar com a "moviment polític" la marca amb què es va presentar a les eleccions del 21-D.

La intenció dels seus promotors és que en aquesta associació impulsada per diputats independents de JxCat -que cohabiten en el seu grup parlamentari amb membres del PDECat- s'hi puguin integrar tots aquells ciutadans -les fonts consultades calculen que d'entrada seran més de mig miler- que comparteixin els principis sobiranistes de l'entitat, amb la condició que no militin en cap partit.

Els impulsors d'aquesta iniciativa -entre ells Elsa Artadi, Eduard Pujol, Josep Riera, Aurora Madaula, Antoni Morral, a més d'Agustí Colomines, que no és diputat però sí que va ser un dels cervells de la candidatura de JxCat-, estan ultimant els estatuts i el manifest fundacional de l'associació, que es podria constituir en les pròximes dates.

Grup heterogeni

Al voltant d'una vintena dels 34 diputats de JxCat són independents, la resta tenen carnet del PDECat encara que aquests tampoc conformen un grup homogeni, ja que s'hi barregen perfils pròxims a la direcció executiva dels demòcrates amb altres com el mateix Puigdemont o noms pròxims a ell, com Albert Batet, Marta Madrenas o els exconsellers Jordi Turull i Josep Rull.

Fonts coneixedores de l'operació han argumentat que l'associació proporcionarà als independents un "marc en què poder desenvolupar-se políticament" i donar un impuls a JxCat com a moviment sense interferències "partidistes".

La iniciativa arriba en ple pols soterrat entre JxCat i un PDECat que observa amb recel tot moviment que impliqui difuminar el perfil del partit.

Descartada la investidura de Puigdemont i bloquejada pel Tribunal Suprem la de Jordi Sànchez, el debat intern sobre un pla C s'ha intensificat en els últims dies.

Fins ara, el que estava més ben posicionat era Jordi Turull, exconseller de la Presidència, a qui avalaria el PDECat, si bé veus independents de JxCat, segons diverses fonts consultades, s'inclinen per recolzar un perfil sense carnet de partit i ja sospesen noms com el de Quim Torra o Eduard Pujol.

Xec en blanc

Pel PDECat -propietària oficial de la marca JxCat i dels seus drets electorals, però que abans del 21-D va entregar a Puigdemont pràcticament un xec en blanc perquè confeccionés una llista amb pes mínim del partit-, l'elecció d'un candidat independent a la investidura capgiraria el guió acordat.

Segons fonts dels demòcrates, abans de les eleccions, Artur Mas, llavors president del PDECat, i Carles Puigdemont van pactar que, si les circumstàncies obligaven a investir un candidat diferent del president de la Generalitat cessat, hauria de ser Jordi Sànchez o, si no, un nom amb carnet del partit. Fonts de JxCat, en canvi, puntualitzen que l'acord passava en realitat per investir Puigdemont o, si això no era possible, Jordi Sànchez, que continua en presó preventiva.

Notícies relacionades

En tot cas, des del PDECat -que manté amb JxCat un altre litigi pel control de les assignacions econòmiques als grups parlamentaris- s'adverteix que qualsevol nova proposta de cara a la investidura hauria de ser avalada pel seu consell nacional.

No obstant, veus tant de JxCat com del partit reconeixen que la hipòtesi d'una repetició de les eleccions cada vegada és menys descartable, ja que la CUP difícilment canviarà de criteri per recolzar Turull o a qualsevol altre candidat a la investidura.