LA LEGISLATURA CATALANA

Torrent proposa Sànchez com a candidat a la investidura

El veto anticapitalista a qualsevol candidat autonomista obre la porta a les eleccions

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual / Xabi Barrena

La teoria de l'etern retorn planteja una concepció circular del temps. Formulada per primera vegada des de l'estoïcisme, l'han recuperat posteriorment autors com a Friederich Nietzsche a 'Així parlà Zaratustra' o sèries com 'Dark'. Però si hi ha una sèrie que li fa continus homenatges és 'The process', que aquests dies torna al gener del 2016 amb el bloqueig de la CUP a la investidura d'un convergent i l'ombra amenaçant d'una repetició electoral.

Els anticapitalistes han anunciat que no investiran cap candidat autonomista. Així l'hi ha traslladat Carles Riera a Roger Torrent en l'inici de la ronda de contactes del president del Parlament, després de la qual ha proposat Sànchez com a candidat per a la investidura, a petició de JxCat i ERC. 

"La CUP no ha vetat cap candidat, no ha vetat Jordi Sànchez. No parlem de cap nom perquè no estem en aquesta fase. Estem en la fase de parlar de programa polític. I en això hi ha un profund desacord entre JxCat i ERC d'una banda i la CUP de l'altra", ha comentat Riera després de la trobada. "Podríem valorar qualsevol nom per poder fer un programa d'acció republicana; el que sigui per portar un programa autonòmic tindrà la nostra abstenció", ha advertit.

Altres opcions

Després de recordar que fins al pas al costat de Carles Puigdemont estaven disposats a investir-lo, ha explicat que amb la seva abstenció s'obrien possibilitats en una segona volta. "Hi ha una opció que la CUP no vol ni valida. Que Puigdemont i Toni Comín renunciessin al seu escó, que seria una deslleialtat. L'opció viable seria que deleguessin el vot. Si JxCat, ERC i la Mesa no estan disposada a assumir aquest petit acte de desobediència, ¿com serem capaços d'altres desobediències?".

Dit d'una altra manera, o JxCat i ERC es mantenen en la via unilateral de xoc frontal o no comptaran amb els quatre vots anticapitalistes. I això, se suposa, precipitarà la convocatòria de noves eleccions a càrrec, gràcies al manteniment de l'article 155, de Mariano Rajoy.

De moment, ni republicans ni convergents es plantegen forçar el vot delegat. Menys per a una investidura de Sànchez que el Tribunal Constitucional podria impedir a partir d'aquest dimarts quan comenci a discutir el recurs del Govern a la investidura de Puigdemont. El 'no' a una investidura sense el candidat present a l'hemicicle podria ser no només aplicable al president cessat sinó també a l'expresident de l'ANC pres.  

Si Puigdemont renunciés a l'escó completaria la segona part del pas al costat que va fer Artur Mas al seu dia, que no només va acceptar no repetir com a president sinó que també va deixar l'acta de diputat. Això no garantiria la investidura, perquè res assegura que la CUP no pogués canviar de l'abstenció al 'no'. 

De moment, el diàleg de la CUP amb JxCat i ERC està interromput, com ha reconegut Riera després d'una reunió de tan sols 16 minuts amb Torrent. I els cupaires només el reprendran si s'avança cap a la República. En aquest punt, els ha volgut llançar un avís als altres dos partits independentistes. "A veure si algú d'ERC i JxCat s'atreveix a posar-se davant els dos milions de persones que van votar l'1-O, després que hi hagués més de 1.000 ferits, i això era simbòlic i ara toca peix al cove i autonomia", ha dit, en referència a les declaracions d'alguns líders independentistes davant el jutge en què assenyalaven que la DUI només va ser simbòlica.

Notícies relacionades

L'oposició segueix reclamant perquè es desbloquegi d'una vegada per sempre la investidura. Xavier Domènech, convençut que "aquesta ronda d'investidura no serà l'última", ha instat els independentista a posar "candidatures reals al damunt de la taula". És a dir, que descarti l'opció b, de Jordi Sànchez, i activi el pla c que tenen al calaix. "Saben que [la candidatura de Sànchez] no és efectiva i tenen una altra proposta. Estaria bé que proposessin l'altra proposta", ha explicat el coordinador de Catalunya en Comú.

De moment, després de reunir-se amb Torrent, Marta Rovira i Elsa Artadi s'han remès repetidament al "preacord" que tenien amb JxCat per avalar la candidatura de Sànchez com a pedra filosofal que pugui resoldre l'embolic. Artadi, que ha confiat que el programa que ultimen amb els republicans pogués fer canviar d'opinió els cupaires, ha demanat temps a Torrent per convèncer els antisistema. Però no descarta cap escenari. "El nostre objectiu no és anar a eleccions, però si no hi ha més remei hi anirem, no ens fan por". El TC també debatrà aquest dimarts el recurs del PSC sobre el termini de màxim per a la investidura i que podria disparar el compte enrere.