ATACS D'EMPRESARIS A TORRENT

"Jo voto perquè tots vostès vagin a la presó"

El president del Parlament defensa la candidatura de Jordi Sànchez en el territori hostil del Círculo Ecuestre davant d'empresaris alemanys

Vídeo de la jornada al Círculo Ecuestre en què empresaris han apostat perquè Roger Torrent i tots vagin a la presó. / ACN

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Hores després de convocar per dilluns el ple d'investidura de Jordi SànchezRoger Torrent s'ha endinsat en territori hostil. El president del Parlament ha travessat les portes del Círculo Ecuestre tot sabent que jugava en camp contrari i ha aguantat amb aplom retrets d'empresaris alemanys com "jo voto perquè tots vostès vagin a la presó".

“Avui està en terreny crític”, li ha advertit Albert Peters, president del Cercle de Directius de Parla Alemanya, al principi de l'acte amb empresaris alemanys, per si tenia dubtes que un independentista d'esquerres suscitava al Círculo Ecuestre les mateixes simpaties ideològiques que Albert Rivera a l'assemblea de la CUP. “Està bé la crítica, els territoris crítics són saludables, t'obliguen a millorar els arguments i a escoltar. Jo he escoltat les seves paraules i no m'he aixecat de la cadira ni me n'he anat de la sala”, ha respost Torrent, recordant el que va passar quan va intervenir al Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, on una trentena de jutges, advocats i fiscals se'n van anar quan ell va esmentar els "presos polítics". 

Peters s'havia referit abans a aquesta intervenció, assenyalant que si Torrent podia parlar de “presos polítics”, ell li podria parlar d'altres “víctimes”, les “famílies de treballadors afectats per la fugida de 3.000 empreses”. L'amfitrió de l'acte també li ha retret la negativa de saludar el Rei al Mobile, exalçant el paper de la Casa Reial en el 23-F i despertant aplaudiments entre els assistents que omplien la sala.

Però la intervenció de Peters ha sigut de guant blanc comparada amb les preguntes d'alguns dels assistents. "He escoltat les opinions de tothom, fins i tot les dels que volen que vagi a la presó", ha comentat Torrent, intentant mantenir el to pausat. Al ser interrogat sobre per què proposava a  pres com a candidat, ha recordat que Sànchez no havia sigut jutjat ni condemnat per ningú i que no hi va haver cap objecció perquè anés a les llistes de JxCat el 21-D quan ja era a Soto del Real. Aprofitant que estava davant d'empresaris alemanys, el president del Parlament ha recorregut a la filosofia hegeliana per dir que de la tesi i l'antítesi s'aconseguís una síntesi per formar un "Govern efectiu, sense abandonar reivindicacions". Un equilibri entre el seny i la rauxa que barregi "eficàcia política i dignitat democràtica". Així, per exemple, ha recordat a una audiència poc afí que hi havia molts catalans "ferits físicament o moralment per l'actitud de determinades institucions que no han fet d'àrbitre".

Notícies relacionades

Una de les assistents li ha reclamat que deixés de portar el llaç groc, "que ens ofèn i ens insulta", "subvencionat" en suport a uns "angelets que sembla que no han fet mai res". "Si em tragués aquest llaç seguiria tenint les mateixes conviccions polítiques", li ha respost el republicà, que ha mantingut el tremp malgrat l'animadversió de bona part de la platea. Diversos assistents han aplaudit l'empresari que ha reclamat la presó de Torrent després d'assenyalar que els partits independentistes fa "30 anys que menteixen". 

El moderador, que ha defensat el dret de cadascú a portar el llaç que vulgui, ha assenyalat que l'opinió del Karl Jacobi (el veterà membre del cercle d'empresaris alemanys que demanava la presó per al president del Parlament) no representava l'entitat. "No aprovem aquesta frase perquè busquem el diàleg", ha acotat Peters al final de la tens trobada, destacant l'aplom amb què Torrent havia gestionat la situació. El portaveu dels empresaris alemanys ha llançat finalment una doble advertència. "Necessitem que Madrid ajudi i s'obri, però també que els catalans que són al Govern sàpiguen on són els límits. I si em toquen els nassos violant la Constitució, ens en anem. Però si Madrid no torna a complir amb les inversions necessàries a Catalunya, també ens en anem ".