INVESTIDURA

ERC avalarà Sànchez si la CUP també li dona suport

Els republicans reivindiquen la "legitimitat" de Junqueras per ser president però no el proposen

Els vots dels anticapitalistes són imprescindibles per ungir l'exlíder de l'ANC

zentauroepp42032334 12 02 2018  rueda de prensa erc  foto ferran sendra180212125421

zentauroepp42032334 12 02 2018 rueda de prensa erc foto ferran sendra180212125421 / FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena / Júlia Regué

Junts per Catalunya es va presentar a les passades eleccions del 21-D amb dos grans arguments. De fet, els seus dos únics arguments ja que al llarg de la campanya no van dir res més. Eren que, si guanyava, Carles Puigdemont tornaria a Catalunya i que el vot a JxCat era el del Govern legítim. 70 dies després dels comicis res ha resultat ser cert. L’expresident ni hi és ni se l’espera i el candidat a la investidura que ha proposat, Jordi Sànchez, després del seu pas al costat provisional no té res a veure amb el «Govern legítim», ja que era president de l’ANC. ¿Serà investit? Si hi ha pacte amb Esquerra sobre el pla de govern i si la CUP, en el seu consell polític d’avui, li dona el seu aval, sí. ¿I la tempesta creada pel portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, al·ludint al fet que per la via legítima li correspondria a Oriol Junqueras ser el candidat? Fonts d’ERC mantenen aquesta tesi. «És obvi que, pel que fa a legitimitat, l’exvicepresident supera Sánchez. Només faltaria. Però això no vol dir que Esquerra promogui la candidatura de Junqueras. Només queda en evidència que els postconvergents han guardat al calaix la legitimitat». Això sí, Esquerra no proposarà el seu líder, encara que el mateix Sabrià hagi deixat ben clar que la de Sánchez «és la proposta de JxCat». Tot depèn d’un pacte que resta pendent que se solucionin uns serrells negociadors que deixen els dels acords de Camp David en un joc de nens.

A Catalunya Ràdio, el republicà va dir ahir que «en la línia de la legitimitat, si el candidat no és Puigdemont, hauria de ser Junqueras». Minuts després, el mateix expresident, a l’escoltar les seves declaracions, li  va replicar en directe que «ara ja no és un Govern d’un únic grup parlamentari» i que «no val anar per separat i voler la lògica d’anar junts», cosa que al seu dia tampoc es va complir, per cert. Quan Artur Mas va donar el seu «pas al costat» no es va anar a buscar ni Raül Romeva (cap de llista de Junts pel Sí) ni Oriol Junqueras, sinó que es va recórrer al llavors alcalde de Girona, el mateix Puigdemont, bàsicament perquè era de CDC.

En espera del pacte...

Notícies relacionades

Així, grosso modo, i encara que sembli mentida després de la tempesta ocasionada per les paraules de Sabrià a les xarxes socials, tot segueix més o menys igual. ERC recolzarà Sànchez sempre que hi hagi un pacte de Govern, cosa que s’està negociant i que no deixa de presentar problemes. I així mateix votarà a favor que sigui president sempre que la CUP faci el mateix. No es tracta d’un marcatge polític sinó de pura necessitat aritmètica. Amb els dos diputats a Brussel·les (Puigdemont i Toni Comín) sense possibilitat de votar, la majoria independentista es queda en uns exigus 68 diputats. Si la CUP no dona el seu sí, JxCat i ERC en sumen 64, un menys que Ciutadans, PSC, comuns i els companys de la CUP en el grup mixt, el PP. Insuficient per investir Sànchez.

... i de l'aval antiapitalista

Els militants de la CUP hauran d’escollir avui entre tres opcions. El sí a Sànchez sense condicions;sí  el sí a Sànchez condicionat a un acord programàtic i el no, que impediria l’elecció de l’exlíder de l’ANC. El mateix que, en ple prèssing CUP per la investidura de Mas, va demanar excuses públicament per haver demanat el vot, de cara el 27-S del 2015, també per als anticapitalistes. Mentrestant, la coordinadora del PDECat, Marta Pascal, partit sobre el qual Puigdemont va muntar la seva plataforma electoral, es va mostrar «encantada» amb l’opció de Sànchez i va demanar «generositat superlativa» a ERC.  Per Pascal, la figura de Jordi Sànchez representa la «transversalitat» del moviment independentista que van intentar plasmar en la candidatura de Junts per Catalunya i va apuntar que els partits sobiranistes només s’entendran si tots cedeixen: «El país està per sobre». I a tot això, cal recordar que, si ERC i la CUP recolzen l’exlíder de l’ANC, qui tindrà l’última paraula sobre si hi ha o no investidura serà el jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena. D’ell depèn que Sànchez pugui sortir del centre penitenciari Madrid V per anar a la investidura. Mentrestant, el pla C, Jordi Turull, postconvergent i legítim, escalfa a la banda.