"VA SER UN ERROR NO IMPLEMENTAR LA REPÚBLICA"

Puigdemont: "Vull tornar a ser president"

L'expresident de la Generalitat assegura que el seu Executiu "va cometre un error" al "no implementar la república"

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha volgut tancar aquest divendres que el seu pas al costat és "temporal". "Vull tornar a ser president de la Generalitat", ha sentenciat per aclarir qualsevol dubte. Amb la mateixa contundència ha defensat les maniobres del seu Executiu, encara que ha assenyalat que "va cometre un error" al no haver "implantat la república catalana". "Crec que hauríem pogut defensar molt bé la posició", ha rematat, després que la plana major de l'independentisme hagi admès que la declaració unilateral d'independència (DUI) va ser "simbòlica". També ha assenyalat que en els pròxims dies convocarà una reunió per exposar el pla de Govern del Consell de la República des de Bèlgica. "La rendició no forma part del meu diccionari", ha dit.

Puigdemont ha dit que va tenir coneixement dels propòsits del Govern de Mariano Rajoy emparats per l'aplicació del 155 i ha afirmat que va negociar de manera indirecta amb l'Executiu central per convocar eleccions el 26 d'octubre, abans de votar la DUI al Parlament. "Sabíem que l'Estat espanyol havia dissenyat un cop d'Estat per liquidar l'autonomia i el catalanisme", ha mantingut en una entrevista a RAC-1, i ha escudat la seva inacció argumentat que hauria citat la ciutadania a les urnes "si el Govern s'hagués compromès a aixecar el 155, a treure els Jordis de la presó i a no intervenir les finances de la Generalitat".

"Col·lapse institucional"

Sobre els plans per desencallar la investidura després de la seva retirada com a candidat, l'expresident ha vanagloriat la figura de Jordi Sànchez com el seu successor al capdavant de la Generalitat. Preguntat sobre si és viable proposar un candidat que està empresonat, ha argumentat que "es pot governar un país de moltes maneres. Ara està governant un partit que només té quatre diputats", ha dit en al·lusió al PP. I ha advertit, en previsió dels peròs que pugui posar l'Estat a Sànchez: "Qui posi traves a la investidura de Jordi Sànchez estarà cometent un error i segurament algun delicte".

Davant una eventual repetició de les eleccions, s'hi ha mostrat contrari, però ha augurat que si l'Estat "força" uns comicis i "no deixa que el Parlament elegeixi el president de la Generalitat, hi haurà un col·lapse institucional". I ha puntualitzat que "no volen [des de JxCat] una repetició electoral perquè, si no, ja l'haurien forçat".

Pel que fa a les informacions publicades per EL PERIÓDICO sobre els documents que els Mossos d'Esquadra pretenien cremar, Puigdemont ha posat en dubte els documents de la Policia i ha dit que la policia catalana "ha tingut sempre un compliment escrupolós de la llei". Preguntat sobre si hi ha hagut clavegueres de l'Estat a Catalunya, ha respost: "En absolut".

Estada a Brussel·les

Sobre el seu viatge, ha insistit que va ser una decisió personal i que no va consultar Oriol Junqueras. "No vaig parlar amb Junqueras. La responsabilitat va ser meva". L'expresident ha insistit que la seva estada a Bèlgica la paga de la seva butxaca i amb "gent que fa aportacions voluntàries". "Ni un euro públic", ha subratllat abans d'apuntar cap a la dreta espanyola: "L'estada a Brussel·les no es paga amb un euro públic, ni de Gürtel, ni de Florentino Pérez, ni dels que paguen la campanya de Ciutadans".

A més, ha dit que ha sigut "espiat i vigilat", i ha criticat l'operació d'Interior per evitar que travessés la frontera espanyola: "Resulta grotesc i esperpèntic veure que han gastat diners revisant maleters de cotxes a la frontera".

Notícies relacionades

"No soc un fugitiu", ha censurat, "perquè s'ha retirat l'euroordre". I ha pronosticat que, amb tota probabilitat, la seva estada a Brussel·les va per llarg, encara que ha matisat que no pretén demanar asil: "Tristament, la probabilitat més alta que contemplo és quedar-m'hi molt temps".

Puigdemont ha reconegut que va ser un "error" no haver trucat a la dona de Junqueras. Sobre els missatges enxampats al telèfon de l'exconseller Toni Comín, ha considerat que "no va ser periodisme, va ser un crim" perquè "vulnera totes les normes de l'Estat de dret".

zentauroepp42361804 pla general de carles puigdemont entrevistat per jordi bast 180302104230

zentauroepp42361804 pla general de carles puigdemont entrevistat per jordi bast 180302104230 / Blanca Blay