MISSATGE DES DE BRUSSEL·LES

Puigdemont renuncia i assenyala Jordi Sànchez com a successor

Diu que renuncia perquè el Govern central perdi el control sobre la Generalitat

Encapçalarà un Executiu paral·lel i denunciarà Espanya davant l'ONU

Missatge de Carles Puigdemont des de Brussel·les en què renuncia de forma provisional a ser candidat a president. / periodico

4
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

Més de dos mesos després de les eleccions que el van consagrar com a candidat més votat de l'independentismeCarles Puigdemont ha presentat aquest dijous la seva renúncia a presidir la Generalitat. Aquestes setmanes agòniques li han demostrat que no tenia el consens de tots els sobiranistes per mantenir el xoc amb l'Estat en el grau màxim, com ell pretenia. Però l'esperat pas al costat de Puigdemont no equival a una rendició definitiva: ha explicitat que la seva renúncia és "provisional", ha confirmat que es mantindrà al capdavant d'una estructura paral·lela a Bèlgica -a la qual s'ha referit com a "Consell de la República"- i ha assenyalat com a successor Jordi Sànchez, pres a Soto del Real. La candidatura de l'exlíder de l'ANC presagia un nou enfrontament imminent amb les institucions espanyoles.

El guió sobiranista s'ha complert segons el que estava previst. Primer, el Parlament ha aprovat un text que reconeix Puigdemont com a "legítim candidat a la presidència de la Generalitat". I només després, un cop reconeguda la seva autoritat, l'expresident ha accedit a fer el pas al costat que li reclamaven tant els seus rivals polítics com molts de les seves pròpies files. 

Puigdemont s'ha adreçat als catalans com acostuma a fer des que és a Brussel·les, on està instal·lat des de poc després de proclamar al Parlament -el 27 d'octubre- una independència que no s'ha concretat: a través d'un vídeo penjat a les xarxes socials. En un missatge de 13 minuts, que en la versió en anglès ha quedat reduït a dos minuts, l'expresident ha traçat les línies de quina serà la seva actuació a partir d'ara. Es poden resumir en una idea: intentarà internacionalitzar les tesis independentistes per convertir-se en el malson constant del Govern espanyol.

El Rei de l''a por ellos'

Puigdemont ha dit que el seu Govern va ser "expulsat arbitràriament" a l'octubre després d'un "cop d'Estat d'aparença constitucional". No ha escatimat en qualificatius contra l'actuació de l'Estat: ha dit que ha emprès una "embogida ofensiva contra el conjunt del país", i que el Rei s'ha posat al capdavant "de l'estratègia d'anar pels catalans". "L'inefable 'a por ellos' va ser encoratjat", ha afegit, "des d'una Monarquia que ja ha deixat de representar, per decisió pròpia, tots els ciutadans".

De fet, el president deposat ha anunciat que aquest mateix dijous un grup d'advocats internacionals han interposat una demanda en nom seu contra l'Estat davant el comitè dels Drets Humans de les Nacions Unides, per "violació de la declaració universal dels drets humans i la carta dels drets civils i polítics". Segons la seva opinió, "res fa justificable la col·lecció d'abusos" que ha comès Espanya.

Però la part més destacable del discurs, políticament parlant, ha arribat quan Puigdemont ha explicitat la seva renúncia. Ha explicat que ha demanat al president del Parlament, Roger Torrent, que retiri "provisionalment" la seva candidatura a ser investit president de la Generalitat, i que activi com més aviat millor la ronda de contactes amb els grups per procedir a l'elecció d'un nou aspirant. I ha avançat que JxCat proposarà Jordi Sànchez, número dos de la llista de la formació el 21-D. Sànchez ha deixat clar en un tuit des de la presó que se sotmet a l'autoritat de Puigdemont: "És un gran honor i una enorme responsabilitat poder representar el poble de Catalunya. El president Puigdemont, el vicepresident Junqueras i tots els consellers destituïts pel 155 són el veritable Govern legítim de Catalunya".

Puigdemont ha afirmat que la principal raó que el mou a deixar pas és que es pugui formar un Govern al més ràpidament possible, com pretenien tant el PDECat com ERC. "Ara Madrid no tindrà cap excusa per continuar amb la seva política d'ocupació", ha explicat, en referència al fet que la vigència del control polític de Madrid sobre la Generalitat caduca quan es formi un nou Govern. No obstant, l'aposta per Sànchez obre incògnites també en aquest sentit.

El Constitucional i el Suprem

El Tribunal Constitucional, que es reuneix la setmana que ve per decidir si finalment admet a tràmit el recurs del Govern central contra una eventual investidura de Puigdemont, ja va dictar unes mesures cautelars que obligaven a la seva presència física al Parlament. Aquest condicionant també podria valer per a Sànchez, que en aquest cas hauria d'obtenir el permís del Tribunal Suprem per sortir de Soto del Real i participar en la sessió d'investidura si es vol convertir en president.

Notícies relacionades

El jutge Pablo Llarena acaba de declarar "complexa" la causa oberta sobre el procés. Es tracta d'una decisió que podria allargar la instrucció del cas fins als 18 mesos, i que podria endarrerir la inhabilitació tant de Sànchez com de la resta d'imputats. Entre ells de Jordi Turull, a qui els independentistes assenyalen com a eventual pla b.

Puigdemont també ha confirmat que dirigirà des de Bèlgica un òrgan paral·lel al Govern català que buscarà "mantenir la legitimitat de la república" i que treballarà "en estreta col·laboració" amb l'Executiu "de l'interior". "Només a través d'un procés de mediació internacional serà possible fer respectar els drets que l'Estat espanyol ens nega de manera violenta", ha afegit. Els pròxims dies, l'expresident convocarà a Brussel·les els membres del Parlament per celebrar una "reunió solemne" per "poder impulsar la nova etapa".