ESMENES A LA PROPOSTA DE JxCAT

La CUP entra en joc i exigeix que el Parlament reafirmi la DUI

El Govern central pressiona l'independentisme perquè no elegeixi Jordi Sànchez

Puigdemont es reafirma a Gant que no farà un pas al costat

zentauroepp41847550 pla curt del diputat de la cup carles riera a la roda de pre180130141725

zentauroepp41847550 pla curt del diputat de la cup carles riera a la roda de pre180130141725 / Mar Marti

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena / Daniel G. Sastre

El ‘modus operandi’ ja s'ha assajat en altres ocasions. Postconvergents i republicans dialoguen, negocien, es barallen i s'acosten a un acord. La CUP queda en un segon terme. I quan, per fi, els partits majoritaris de l'independentisme es posen d'acord, o estan a punt de fer-ho, pendents dels serrells, els anticapitalistes treuen el cap per la porta amb el seu discurs sempre allunyat del tacticisme polític. I aquesta vegada ha tornat a passar. La CUP ha presentat aquest dimarts les seves esmenes a les propostes de resolució de JxCat i dels comuns de cara al ple de dijous. En aquestes esmenes a un text --en què els postconvergents demanen la restitució simbòlica de Carles Puigdemont-- els anticapitalistes exigeixen que el Parlament reafirmi la validesa de la declaració d'independència del 27 d'octubre i condemni de manera més contundent l'aplicació de l'article 155 i els seus efectes. I de passada que la Cambra catalana ratifiqui Puigdemont com a candidat a la investidura.

En paral·lel, el mateix Puigdemont, a Gant, ha recordat aquest dimarts que "va ser el Parlament" el que el va ungir i que, per tant, haurà de ser la Cambra catalana qui l'aparti de la presidència i que, avui, "hi ha una majoria de diputats" que el volen com a president. Puigdemont també ha reiterat que no té "vocació de símbol" i que s'ha de "trobar la manera de continuar desenvolupant la república i, alhora, gestionar un Govern autònom". En aquest últim aspecte, l'expresident ha apuntat que veu "a prop" un possible acord, informa Silvia Martinez

Les 15 esmenes anticapitalistes eleven el preu de l'acord a tres que s'esperava que seria immediat. Encara que afeblits electoralment, els quatre vots de la CUP seran imprescindibles per investir un president. En les esmenes al text de JxCat, la CUP demana, a més de reiterar la DUI, que "s'activin immediatament" tots els mecanismes per "restablir la república catalana i les seves institucions".

Plans postconvergents

Mentrestant, el pla de Junts per Catalunya va quedant més clar a mesura que avancen les converses amb ERC. Malgrat que els serrells pendents han impedit tancar un acord, els negociadors treballen amb un esquema en què Carles Puigdemont accepta no ser investit al Parlament, i cedeix pas a Jordi Sànchez. 

Conscients que les possibilitats de Sànchez, pres a Soto del Real, de ser un president efectiu són poques -per més que aconseguís permís del jutge Pablo Llarena per assistir a la sessió d'investidura, cosa que sembla poc probable-, el full de ruta ha d'anar més enllà. La següent peça de l'engranatge és Jordi Turull. La història es repetiria si el diputat de JxCat, imputat després dels fets d'octubre, és finalment inhabilitat.

¿Reedició del 155?

Notícies relacionades

¿Què podria fer aleshores la Generalitat? Si no acata aquesta eventual inhabilitació, el Govern central amenaça amb "reeditar" l'aplicació de l'article 155, pas previ un altre cop pel Senat. Si, com sembla, els independentistes busquen una legislatura llarga, el 'pla c' de JxCat és Elsa Artadi, segons les fonts consultades.

Que l'opció de Sànchez va prenent cos ho demostra que el Govern central ha incrementat la pressió per dissuadir els independentistes d'aquesta opció. Així, al llarg de dimarts, diversos membres del Govern del PP han anat llançant missatges sobre aquest particular. El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha supeditat el manteniment de l'aplicació de l'article 155 al fet que la Generalitat compleixi la llei i les seves obligacions. Això sí, ha remarcat que no creu que Jordi Sànchez, en presó provisional, estigui en condicions d'assumir la responsabilitat de governar.