MOBILE WORLD CONGRESS

Protestes contra el Rei en una Barcelona blindada

Centenars de manifestants demanen alliberar els presos i fan sonar cassoles durant la visita

Cassolada al carrer Hortigosa. / CARLOS MONTAÑES

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

La primera visita del Rei a Catalunya des dels fets polítics de l'octubre no va ser un camí de roses per al Monarca. Des d'unes quantes hores abans de la seva arribada al Palau de la Música per participar en el sopar de benvinguda del Mobile World Congress (MWC), centenars de manifestants independentistes protestaven en un centre de Barcelona blindat pels Mossos d'Esquadra. Lemes com 'Llibertat per als presos polítics', cassoles, llaços grocs i estelades es van fer omnipresents.

Felip VI ja sabia que no tindria una rebuda institucional càlida. Ada Colau i Roger Torrent van complir amb el que havien anunciat i no van participar en el besamans -encara que sí en el sopar posterior- en protesta per l'"anòmala" situació política a Catalunya. Tots dos van voler representar el malestar de part de la societat catalana amb el discurs del Monarca el 3 d'octubre, quan en la seva opinió es va posar al costat de les tesis del Govern central en relació amb el procés. L'única autoritat catalana que va saludar el Rei quan va arribar va ser el cap dels Mossos d'Esquadra, Ferran López.

Però ahir va poder veure que el rebuig tenia ressò també al carrer. Les protestes es van quedar lluny dels números dels grans dies de l'independentisme, però centenars de persones es van congregar a la plaça d'Urquinaona i el carrer Comtal, proveïts amb cassons i xiulets. Els Mossos van tallar la Via Laietana a les 17.30 hores, just quan els comitès de defensa de la república (CDR) havien convocat els seus seguidors, per impedir l'accés als voltants del Palau de la Música.

Notícies relacionades

Els serveis d'emergències van informar que havien atèscinc ferits lleus degut al fet que alguns dels manifestants van intentar superar el cordó policial i els Mossos van respondre "amb la mínima força indispensable", segons el cos. La regidora de la CUP a Barcelona María José Lecha va denunciar que els agents havien "amagat" el seu grup del Rei "a cops de porra". A més, els Mossos van detenir una persona per agredir presumptament diversos agents.

Les protestes es van prolongar durant tota la tarda, i hi va haver alguns moments de tensió entre els manifestants independentistes i altres que, amb banderes espanyoles, recolzaven la visita del Rei. Estaven situats en extrems oposats de la plaça Urquinaona, i la tensió va créixer quan alguns sobiranistes -el grup dels quals era molt més nombrós- es van acostar a la zona on eren els espanyolistes, molts d'ells arribats des d'una concentració que havia tingut lloc poc abans a la plaça de Catalunya. Les topades, no obstant, no van arribar a res greu.