PP i Cs es barallen per la immersió lingüística

Els taronges acusen el Govern de "no fer res" perquè el castellà sigui vehicular a l'escola catalana

Méndez de Vigo continua sense aclarir com pensa aplicar el seu polèmic anunci educatiu

GRAF2959  MADRID  02 02 2018 - El portavoz del Gobierno y ministro de Educacion  Cultura y Deporte  Inigo Mendez de Vigo  a su llegada a la rueda de prensa posterior a la reunion del Consejo de Ministros celebrada hoy en el Complejo de La Moncloa  EFE Angel Diaz

GRAF2959 MADRID 02 02 2018 - El portavoz del Gobierno y ministro de Educacion Cultura y Deporte Inigo Mendez de Vigo a su llegada a la rueda de prensa posterior a la reunion del Consejo de Ministros celebrada hoy en el Complejo de La Moncloa EFE Angel Diaz / Angel Diaz (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra

La tensió dialèctica entre el PP i Ciutadans, de moment sense especial transcendència perquè Albert Rivera no trenca amb el Govern, ha tornat a plasmar-se al Congrés, aquesta vegada a compte de la immersió lingüística a l'escola pública a Catalunya. Després del recent anunci de l'Executiu que estudia recórrer a l'article 155 de la Constitució perquè el castellà sigui vehicular a les aules, el partit taronja ha considerat que no es fa prou en aquest terreny, mentre que el ministre d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, ha insistit que fa el que pot, però ha continuat sense aclarir quines mesures pensa prendre. 

Un dia després que el Tribunal Constitucional anul·lés l'ajuda de 6.000 euros creada per l'exministre José Ignacio Wert per a les famílies catalanes que volguessin escolaritzar els seus fills en castellà, el seu successor ha explicat aquest dimecres que el Govern busca “respectar l'ordenament jurídic i les sentències dels tribunals”, que en els últims anys s'han posicionat de forma dispar sobre la immersió.

“Vostès no han complert amb els tribunals en 35 anys. El consens social a Catalunya és sobre la pluralitat lingüística, no sobre la immersió. El PP no ha fet res perquè es compleixin la llei i les sentències”, li ha contestat el portaveu de Ciutadans, Juan Carlos Girauta, que ha arribat fins i tot a dir que el pacte educatiu està en perill.  

També Rivera ha atacat el Govern per la immersió, criticant l'ajuda aprovada per Wert al seu dia i ara anul·lada pel Constitucional. “Era un nyap. A Catalunya no volem crear guetos, volem que a l'escola pública s'estudiï en català, però també en castellà i en anglès”, ha dit el líder de Ciutadans.   

"Molt parlar i poc fer"

Notícies relacionades

El Govern, mentrestant, es defensa assenyalant que el partit taronja, que segons les enquestes està atraient una part important de l'electorat tradicional del PP, serveix per fer declaracions i per a poc més. “Molt tuit i molt parlar, però poc fer. Vostès no tenen responsabilitats enlloc. No és útil votar-los a vostès, com estem veient a Catalunya”, ha dit Méndez de Vigo, en referència als resultats de les últimes eleccions autonòmiques, on Ciutadans va ser la llista més votada però la seva candidata, Inés Arrimadas, no es presenta a la investidura per l'existència d'una majoria independentista al Parlament.

La immersió no només ha estat al centre del debat entre populars i taronges. També Podem ha preguntat al ministre d'Educació, amb una tesi radicalment diferent de la de Ciutadans. “Els fills dels treballadors seguim sent els més interessats a preservar el model. El seu Tribunal Constitucional els ha fet sortir els colors i els ha dit que deixin en pau el nostre model educatiu. Només vostès i els seus amics de Ciutadans no el recolzen a Catalunya. ¿Imposaran una casella per a la segregació lingüística? ¿Sí o no?”, li ha preguntat el diputat Joan Mena. Méndez de Vigo s'ha limitat a contestar que “s'han de complir les sentències dels tribunals” i “donar drets a tothom”.