EL SAQUEIG D'UNA INSTITUCIÓ

Millet i Montull segueixen a la presó al no poder pagar la fiança per sortir

L'Audiència de Barcelona reclama 400.000 euros a l'expresident del Palau de la Música i 100.000 a la seva mà dreta

Els magistrats fan referència sense anomenar-ho expressament a la situació de pròfug de Carles Puigdemont

lainz41918274 barcelona 05 02 2018   politica   felix millet  jordi montul180205111212

lainz41918274 barcelona 05 02 2018 politica felix millet jordi montul180205111212

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L'Audiència de Barcelona ha imposat una fiança de 400.000 euros a l'expresident del Palau de la Música Fèlix Millet, i de 100.000 euros per a la seva mà dreta, Jordi Montull, que van ingressar a la presó el 5 de febrer després de la seva condemna pel saqueig milionari de l'entitat cultural i la seva participació en el pagament de comissions de la constructora Ferrovial a CDC per l'adjudicació d'obra pública. Amb el pagament d'aquestes quantitats, una visita mensual al jutjat, la retirada de passaport i la prohibició de viatjar fora d'Espanya, els dos exdirectius podien tornar a casa seva, però ni l'un ni l'altre han pogut abonar els diners requerits i segueixen empresonats.

Risc de fuga

Els magistrats han establert aquestes fiances a l'entendre que segueix existint un risc de fuga donada l'elevada pena imposada, i també destaquen que "la residència d'un lloc durant un llarg temps, el fet de tenir família i altres mostres d'arrelament no suposen l'anul·lació" que Millet i Montull eludeixin l'acció de la justícia i s'escapin. Pel que fa a les possibilitats econòmiques, el tribunal ressalta que "de l'elevadíssima quantia de fons malversats només se n'ha aconseguit recuperar una petita part", i per això "no se'n pot descartar l'ocultació".

La resolució argumenta, a més, que la situació familiar de Millet, que té dues filles vivint a l'estranger, "li permetria accedir a fons econòmics que possibilitarien la seva fugida". Tampoc es considera rellevants per no posar la fiança ni l'edat dels exdirectius del Palau de la Música ni els mals que pateixen, ja que això no comporta que si fos la seva "voluntat" poguessin fugir. L'Audiència va condemnar l'expresident de l'entitat cultural a nou anys i vuit mesos de presó, i Montull a set anys i sis mesos de presó, per malversació, tràfic d'influències, blanqueig de capitals i frau a Hisenda. 

El tribunal va acordar mesures cautelars per a l'exdirectora financera del Palau Gemma Montull, condemnada a quatre anys i sis mesos de presó, i per a l'extresorer de CDC Daniel Osàcar, penat amb quatre anys i cinc mesos. A tots dos se'ls va retirar el passaport, se'ls va prohibir sortir d'Espanya i se'ls van ordenar compareixences periòdiques al jutjat.

Comissions il·legals

Notícies relacionades

La sentència feta pública el 15 de gener sostenia que CDC va cobrar comissions il·legals comissions il·legals per almenys 6,6 milions d'euros de la constructora Ferrovial a canvi de l'adjudicació d'obra pública a Catalunya. Tant el partit com l'empresa van utilitzar per canalitzar aquests fons el Palau de la Música i la complaença dels que eren fins al 2009 els seus màxims directius, Fèlix Millet i Jordi Montull. Per això els magistrats van condemnar la formació política per haver-se finançat il·legalment durant una dècada (1999-2009) i van acordar el decomís d'aquests 6,6 milions. Els executius de Ferrovial acusats van ser absolts, entre altres coses, per la prescripció del delicte. CDC ha anunciat que presentarà recurs al Tribunal Suprem, igual que les defenses dels principals implicats. La fiscalia farà el mateix amb l'exculpació dels directius de la constructora.

Millet i Montull, "amb la necessària col·laboració de Gemma Montull", a més, van crear un entramat delictiu al voltant del Palau que els va permetre desviar i apoderar-se de més de 23 milions d'euros entre el 2000 i el 2009. Tots tres van moure fons com van voler per pagar despeses particulars, com obres a casa seva o viatges a països exòtics.