ENTREVISTA

Mas, sobre la DUI: "En política, moltes vegades un argument s'infla. ¿Això és engany? Ho pot arribar a ser"

L'expresident confia que Puigdemont prendrà "la millor decisió pensant en Catalunya"

zentauroepp42216797 madrid   20 02 18  artur mas a la salida del tribunal suprem180221103107

zentauroepp42216797 madrid 20 02 18 artur mas a la salida del tribunal suprem180221103107

2
Es llegeix en minuts

L'expresident de la Generalitat Artur Mas ha considerat aquest dimecres que la declaració unilateral d'independència del 27 d'octubre al Parlament es va magnificar per "quedar ben posicionats davant l'opinió pública" i ha insistit que la seva efectivitat va ser "simbòlica".

En una entrevista a RAC-1, Mas ha repassat la seva declaració davant el Tribunal Suprem i ha explicat que el seu propòsit era "no retractar-se ni exagerar de forma innecessària". Segons el líder de Convergència, "tots" els diputats que van votar la DUI "sabien que no tenia recorregut real".

I com a prova que va ser una mera "acció parlamentària" simbòlica, l'expresident va recalcar al jutge del Suprem que després el Govern de la Generalitat no es va reunir per prendre cap decisió. "En el món de la política hi ha un component simbòlic i estètic. Moltes vegades un argument s'exagera o s'infla per quedar ben posicionat davant l'opinió pública. ¿Això és un engany o una exageració? Ho pot arribar a ser", ha afirmat Mas, que ha considerat que "probablement" si no hi hagués hagut la DUI, també hi hauria gent a la presó, i ha posat com a exemple Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, encausats per les protestes del 20 i 21 de setembre i empresonats el 16 d'octubre, 11 dies abans de la declaració independentista.

De manera vetllada, Mas ha qüestionat la DUI i ha subratllat que l'independentisme comptava amb "molts més aliats l'1 d'octubre a la nit que el 28 d'octubre", després de una declaració d'independència que, ha afegit, se sabia "que no tenia recorregut".

La decisió de Puigdemont

Sobre el futur de Carles Puigdemont, l'expresident ha evitat valorar si el seu successor també ha de fer "un pas al costat" i nomenar un altre candidat per desbloquejar la investidura, i s'ha limitat a dir que està convençut que prendrà "la millor decisió pensant en Catalunya".

Mas ha assegurat que no parla directament amb Puigdemont des de principis de desembre, quan va viatjar a Brussel·les, encara que sí que li pot fer arribar missatges a través de tercers, per motius de seguretat, ha dit.

Al ser preguntat si li ha fet arribar la necessitat que faci "un pas al costat", ha respost que "no exactament" i ha remarcat que això no l'hi dirà. "Hi ha determinades decisions que només les pot prendre una persona i s'ha de respectar el temps que requereixen aquestes decisions, i sé que està en una situació molt delicada i difícil de resoldre", ha assenyalat.

Notícies relacionades

Ha recolzat la decisió de Puigdemont de no tornar de Bèlgica, perquè sap que "si posa els peus a Espanya va a la presó directe", i ha opinat que des del "cor" d'Europa pot "internacionalitzar" el procés sobiranista.

En canvi, pel que fa a la resta de fugits, entre ells l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel -la més recent-, l'expresident català ha dit que prefereix "respectar" les seves decisions, encara que les pugui "compartir més o menys", ja que afronten "conseqüències penals molt dures".