SIS MESOS DE LA MASSACRE DE CATALUNYA

Les quatre grans incògnites que persisteixen després de l'atemptat de Barcelona

Sis mesos després, es desconeix quina és la connexió de l'imam de Ripoll amb el CNI o on va estar amagat Younes Abouyaaqoub

abertran40226019 gra026 vinar s  comunitat valenciana  22 09 2017 la guardia 170922105417

abertran40226019 gra026 vinar s comunitat valenciana 22 09 2017 la guardia 170922105417 / Domenech Castello

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez / Antonio Baquero

La relació de l'imam de Ripoll amb el CNI

El Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) va admetre a finals de novembre contactes amb l’imam de Ripoll Abdelbaki Es Satty el 2014, mentre ell complia condemna a la presó de Castelló per tràfic de drogues, per transportar 121 quilos d’haixix. Fonts de l’agència d’espionatge van subratllar que es tracta d’una pràctica habitual per estudiar una possible via d’investigació. No obstant, segueix sense aclarir-se sis mesos després dels atemptats del 17-A si, arran d’aquest contacte, es va generar una relació entre el CNI i Es Satty, com a confident, tal com han insinuat sindicats policials.

¿On va estar amagat Younes?

Younes Abouyaaqoub, el jove de Ripoll que conduïa la furgoneta que va envestir mortalment 15 persones i va assassinar després un home al pàrquing de la Facultat de Farmàcia per fugir amb el seu vehicle de Barcelona, va estar desaparegut quatre dies. El seu rastre es va perdre a Sant Just Desvern (Baix Llobregat). Quan va ser abatut a Subirats (Alt Penedès), Younes s’havia canviat de roba i portava una armilla bomba simulada. Es desconeix on es va amagar i si algú el va ajudar a canviar-se d’indumentària i equipar-se amb la mateixa armilla amb què van morir els seus cinc companys a Cambrils.

La pista belga, una porta per obrir  

Notícies relacionades

L’imam Es Satty va viatjar el gener del 2016 fins a la ciutat de Vilvoorde (Bèlgica). Des d’allà va demanar feina a un imam de Diegem, una localitat situada a 10 quilòmetres de la primera. No ho va aconseguir perquè allà, a diferència del que havia passat a Espanya, la seva presència va aixecar sospites i se’l va instar a presentar un certificat d’antecedents penals. Es Satty en tenia. En aquell país va estar uns dos mesos. Després dels atemptats, la investigació que lidera l’Audiència Nacional segueix explorant aquesta via, que connecta l’imam amb una zona clau per a la vigilància policial antiterrorista.

La mà de l'Estat Islàmic

L’Audiència Nacional ha creat un triple grup policial per investigar els atemptats. Els Mossos d’Esquadra s’encarreguen de les indagacions que se circumscriuen a Catalunya. La Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policia tenen l’encàrrec d’investigar les connexions existents entre la cèl·lula de Ripoll i el Marroc -lloc del qual eren originaris els seus joves integrants-, França i Bèlgica -els dos països on van viatjar abans d’atemptar-. Aquesta segona investigació pretén aclarir si van rebre instruccions de l’Estat Islàmic, cosa que sembla cada vegada més probable, o van actuar en solitari.