EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

El Govern prepara el recurs contra la llei per a la investidura a distància

El PPC avisa Torrent que no es pot reformar el reglament del Parlament mentre no hi hagi Govern

zentauroepp41975568 madrid 09 02 2018 rueda de prensa posterior a la reuni n del180210125811

zentauroepp41975568 madrid 09 02 2018 rueda de prensa posterior a la reuni n del180210125811 / JUAN MANUEL PRATS

1
Es llegeix en minuts

El Govern de Madrid prepara una reacció jurídica davant la proposta registrada divendres per Junts per Catalunya (JxCat), sense el suport d'ERC, per reformar la llei de la presidència de la Generalitat i del Govern amb l'objectiu de permetre la investidura a distància de Carles Puigdemont, segons han indicat a Efe fonts de l'Executiu. El portaveu de l'Executiu, Íñigo Méndez de Vigo, ja va avançar dijous que el Gabinet de Mariano Rajoy no "consentiria" cap reforma legal que pretengui burlar el veto del Tribunal Constitucional a la investidura telemàtica de Puigdemont.

La proposició de llei de JxCat només consta de dos articles, pensats per fer possible que l'expresident pugui ser investit sense necessitat que estigui present a l'hemicicle. El primer d'ells assenyala que "en cas d'absència, malaltia o impediment del candidat" a la investidura, en el moment de presentar el programa de govern i sol·licitar la confiança del Parlament, el ple podrà "autoritzar, per majoria absoluta, la celebració del debat d'investidura sense la presència o sense la intervenció del candidat o candidata".

El segon article de la proposició planteja que "tots els òrgans col·legiats previstos en aquesta llei es poden constituir, convocar, celebrar les seves sessions, adoptar acords i remetre actes tant de forma presencial com a distància, llevat que el seu reglament intern reculli expressament i excepcionalment el contrari".

Sense comissions legislatives

Notícies relacionades

Les fonts consultades per Efe expliquen, a més, que el PPC s'oposarà a la iniciativa de JxCat mostrat la seva oposició que es constitueixin comissions legislatives a la Cambra catalana abans de la investidura. D'aquesta manera, el PPC registrarà dilluns un escrit dirigit al president del Parlament, Roger Torrent, per advertir-li que no es pot iniciar l'activitat legislativa sense que s'hagi elegit president.

A judici del PP, els "minvants fidels" a Puigdemont "no poden condicionar la vida dels catalans i el seu govern amb propostes incongruents i absurdes que violenten la vida parlamentària i els elementals principis del dret".