EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

JxCat impulsa sense ERC la reforma legal per investir Puigdemont a distància

Els dos grups ultimen una resolució per "restituir" el Govern i les institucions autonòmiques

zentauroepp41977783 graf8258  barcelona  09 02 2018   las diputadas de jxcat  el180209174051

zentauroepp41977783 graf8258 barcelona 09 02 2018 las diputadas de jxcat el180209174051 / Toni Albir

1
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

Junts per Catalunya i ERC han reactivat aquest divendres els contactes al Parlament per aproximar posicions i ultimar un acord per a una proposta de resolució parlamentària en contra de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució i la "restitució" del Govern i les institucions. Fonts coneixedores de les negociacions han explicat que els dos grups han reprès al llarg d'aquest matí els contactes bilaterals, reunions i converses que preveuen seguir mantenint al llarg de la tarda.

Aquest reconeixement de les institucions catalanes podria incloure la Generalitat en conjunt, és a dir, el Govern, el president de la Generalitat, els consellers i la resta de l'Administració autonòmica, però també el mateix Parlament com a cambra de representació dels ciutadans de Catalunya, segons fonts consultades.

No obstant, JxCat i Esquerra encara mantenen importants diferències en la fórmula per permetre una investidura a distància. Una prova d'això és que la formació de Carles Puigdemont ha registrat en solitari la proposta de reforma exprés de la llei de la presidència de la Generalitat per legalitzar una elecció que no requereixi la presència del candidat.

Sota l'espasa del TC

Notícies relacionades

Si les forces independentistes aconsegueixen un acord sobre la resolució simbòlica, es preveu que aquesta sigui votada en el pròxim ple del Parlament, encara que el PP ja va advertir ahir que tractaria d'impugnar-la preventivament si és inclosa a l'ordre del ple. Sobre la investidura pesa una interlocutòria del Tribunal Constitucional que afirma que Carles Puigdemont només pot ser investit si va a la Cambra i compareix davant la justícia i obté un permís del jutge per sotmetre's a la votació.

Sobre la taula hi ha diversos fronts oberts i a acordar, però la clau segueix sent si JxCat i ERC mantenen Puigdemont com a candidat a la investidura o si opten per presentar davant el ple un candidat alternatiu per no obrir un nou contenciós judicial amb l'Estat.