possibles delictes a l'Escola Mediterrània

Interior defensa els antiavalots investigats per les càrregues de l'1-O: ho van fer "francament bé"

El magistrat considera que els agents podrien haver comès un delicte contra la integritat moral i un altre de lesions

zentauroepp40372716 escola mediterranea180207191916

zentauroepp40372716 escola mediterranea180207191916

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agències

El secretari d'Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, ha defensat aquest dijous els dos agents antiavalots de la Policia Nacional investigats per les càrregues durant el referèndum il·legal de l'1 d'octubre a l'Escola Mediterrània de Barcelona, confiant que seran "absolts" perquè "l'únic que van fer va ser fer la seva feina", i ho van fer "francament bé". "Van complir amb el seu deure", ha afegit Nieto en una entrevista a Ràdio Nacional, en què ha assegurat que els dos agents que han sigut citats a declarar pel Jutjat d'Instrucció número 7 de Barcelona col·laboraran amb la justícia.

"Els jutges estan en el seu dret a instruir i investigar, i tindrar la col·laboració d'aquests dos agents", ha afegit el secretari d'Estat de Seguretat, exalçant el treball dels agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil desplegats a Catalunya per impedir la celebració del referèndum d'independència organitzat pel Govern de Carles Puigdemont.

En opinió de Nieto, si "les coses es van normalitzant a Catalunya" es deu "en gran mesura gràcies a la feina" que van fer els agents per complir el "mandat" de "recollir el material electoral i impedir la votació" davant la passivitat que ha atribuït als Mossos d'Esquadra. 

En aquest sentit, el secretari d'Estat de Seguretat ha assegurat que els agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil desplegats a Catalunya durant l'1-O "no tenien la intenció d'actuar contra ningú ni desallotjar" els col·legis electorals. 

"En molts es va fer de manera pacífica, i en altres hi va haver resistència pacífica entre cometes, perquè mai es reacciona amb l'ús de la força contra la resistència pacífica", segons Nieto.

El procés judicial

El jutjat barceloní que ha citat a declarar dos agents antidisturbis com a investigats, sense fixar data encara, també cita a declarar com a testimoni el coordinador de l'operatiu de l'1-O, el director del Gabinet de Coordinació i Estudis de la Secretaria d'Estat de Seguretat del Ministeri de l'Interior, el coronel Diego Pérez de los Cobos.

Notícies relacionades

El jutge ha admès a tràmit dues querelles presentades pel Centre per la defensa dels drets humans Irídia en nom d'una mare i la seva filla i d'una altra dona que van resultar lesionades en aquest col·legi, pels delictes contra la integritat moral per part d'un funcionari públic, lesions i ús d'instrument perillós.

Un dels casos denunciats, que va ser captat per les càmeres, és el d'una dona que va rebre en dues ocasions diversos cops de porra a la cara i posteriorment, en un altre vídeo, es veia com votava amb un ull de vellut.