Els lletrats del Parlament apressen Torrent a desbloquejar la investidura

Els juristes conclouen que el termini de dos mesos no s'ha activat i proposen un "acte equivalent" per desencallar la situació

1
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

Els lletrats del Parlament han passat la patata calenta al president de la Cambra catalana, Roger Torrent, per decidir com i quan desbloquejar la investidura. En un informe firmat només pel secretari general del Parlament, Xavier Muro, davant la divisió que el debat ha provocat entre els juristes, aquests conclouen que, al suspendre la sessió prevista per al passat 30 de gener, els dos mesos de termini per investir un president no han començat a córrer.

Notícies relacionades

Per resoldre aquesta situació de bloqueig, els lletrats apunten directament a Torrent i a la Mesa del Parlament com a responsables de trobar una fórmula que activi el rellotge, i en aquest sentit sostenen que podria fer-se mitjançant un "acte equivalent" a un debat d'investidura que desemboqués en una "votació fallida".

El reglament del Parlament estableix que perquè els dos mesos de termini previs a la convocatòria automàtica d'eleccions comenci a comptar s'ha d'haver celebrat una primera votació d'investidura, cosa que Torrent va frenar al posposar el debat del dia 30. L'informe, a més, inclou una advertència a Torrent: "En cas que el president no impulsi aquest acte equivalent a una votació fallida, sense justificació objectiva i en un termini raonable de temps, es podria estudiar la possibilitat que els grups parlamentaris impulsessin aquest acte equivalent per mitjà dels instruments corresponents".