LES PORTADES DELS DIARIS

La ruptura de Ciutadans amb el PP amenaça la legislatura, afirma 'El País'

Els retrets que es llancen Rajoy i Rivera al Congrés posen en perill el pacte que sosté el Govern conservador

'Abc' opina que la por a la presó estova l'independentisme i 'El Mundo' diu que el PNB planteja una independència de facto

portadapais0802

portadapais0802
portadamundo0802
portadaavui0802
portadaabc0802
portadavanguardia0802
portadaara0802-1

/

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

L'alta tensió entre el Partit Popular i Ciutadans, que s'ha pogut observar en abundants recriminacions i censures a dins i fora de les Corts, amenaça de trencar l'acord d'investidura que uneix els dos partits i posa en risc aquesta legislatura que Mariano Rajoy condueix a empentes i rodolons, segons informa aquest dijous a la portada el diari 'El País'.

La possible ruptura dels partits de dreta, la tensió dels quals és esperonada per unes enquestes que detecten un ascens constant de Ciutadans i un declivi igualment continu del PP, és una de les notícies que més criden l'atenció del quiosc d'aquest dijous.

També destaca de les portades dels diaris de Madrid i Barcelona la tírria que mostra amb aclaparadora regularitat 'Abc' al sobiranisme català. "La por a la presó estova l'independentisme", titula el diari monàrquic, que afegeix en un subtítol: "La líder imputada de la CUP Anna Gabriel demana des de Veneçuela ajornar la seva declaració davant el Suprem".

'El Mundo', no pas menys anticatalanista i antibasquista que 'Abc', readapta la notícia que el dia anterior, dimecres, obria la portada d''El País' i titula a quatre columnes, impassible el gest: "El PNB es destapa i planteja una independència de facto", en al·lusió al pla de reforma de l'Estatut de Guernica que proposen els nacionalistes bascos.

La dreta mediàtica sap per dilatada experiència comercial que l'antinacionalisme sempre ven als quioscos de la Península (ara contra el català, ara contra el basc) i al mateix temps li serveix a la dreta política per cobrir amb una espessa bandera 'rojigualda' la corrupció partidista i les polítiques fiscals i econòmiques que incrementen la desigualtat social i minven les possibilitats dels més desafavorits. Mentre es parla --principalment dient fàstics-- de Catalunya i Euskadi els lectors no es fixen en la perseverant desconstrucció de l'Estat del benestar que porten a terme les elits extractives del país.  

Els titulars de les portades

EL PAÍS

"La ruptura de Ciutadans amb el PP amenaça la legislatura"; "De Guindos aspira al BCE sense deixar el Govern"; "L'SPD obté les carteres clau en el pacte amb Merkel"; "Una fuga de cine a La Línea. Diversos encaputxats alliberen un narco sota custòdia policial en un hospital gadità"; "Puigdemont exigeix poder per governar l'autonomia des de Bèlgica".

EL MUNDO

"El PNB es destapa i planteja una independència 'de facto'. El País Basc serà 'subjecte polític' amb una relació 'convivencial amb Espanya'"; "Camí expedit cap al BCE. El Govern considera lliure el camí de Luis de Guindos cap al BCE"; "Policies espanyols, darrere les empremtes de la neteja ètnica a Centreàfrica"; "Merkel cedeix tres carteres clau a l'SPD per salvar la 'gran coalició'"; "Narcís Serra, imputat per un forat de 720 milions a CatalunyaCaixa"; "Assaltat l'hospital de La Línea per alliberar un narco detingut".

LA VANGUARDIA

"Els plans de Puigdemont reobren la divisió amb ERC"; "De los Cobos va deixar plantat Forn en la reunió policial de l'1-O"; "L'SPD li pren poder a Merkel en la nova gran coalició d'Alemanya"; "Guindos seguirà de ministre fins a saber si va al BCE"; "Un grup de discapacitats denuncien un monitor per agressió sexual".

ABC

"La por a la presó estova l'independentisme. La líder imputada de la CUP Anna Gabriel demana des de Veneçuela ajornar la seva declaració davant el Suprem. Els empresaris que financen en B Puigdemont viatgen a Brussel·les via Marsella per no deixar rastre. ERC espera que el fugat "aterri en el seny" i permeti un Govern català que no se salti la llei".

LA RAZÓN

"Rajoy compta amb Cs per als Pressupostos malgrat la tensió amb Rivera. El "soci" de Govern estén els atacs a la gestió a Catalunya però Moncloa descarta que forci eleccions"; "Guindos: "Compto amb el suport per al BCE"; "Puigdemont exigeix a ERC control total des de Brussel·les"; "Podem i Cs busquen una llei electoral per multiplicar els seus escons"; "Merkel i Schulz tanquen un acord per a la Gran Coalició"

ARA

"JxCat s'obre per primer cop a un candidat alternatiu"; "Sant Jordi metàl·lic"; "Ensenyament convocarà més de 4.000 places de mestre per curs fins al 2023"; "El procés no afecta el PIB català, que creix el 3,4%"; "Schulz serà el ministre d'Exterior europeista de Merkel".

EL PUNT AVUI

"A foc lent"; "El "delicte d'odi", a l'alça"; "Concessions de Merkel per fer govern"; "Nou sotrac a la reforma de la Colònia Castells"; "Merkel diu no a quasi tot a Còrsega"; "El PIB creix el 3,4% tot i la tensió política"; "De Guindos ja es veu al BCE i prepara la marxa".

EL PERIÓDICO

"Esquerra veu inviables els plans de Puigdemont. Europa revisa a l'alça el PIB espanyol tot i el procés"; "Matrimoni de conveniència. La nova coalició, en què Merkel cedeix a l'SPD els ministeris clau, estabilitza Alemanya i consolida el seu lideratge europeu"; "Guindos, proposat per al BCE en contra del mateix banc"; "El primer britànic era negre"; "20 encaputxats alliberen un narco en un hospital".

Notícies relacionades

EL CORREO

"El PNB defensa el dret a decidir una relació d'igual a igual amb Espanya"; "La neu es retira, arriba el gel"; "Cartes inèdites de Joseba Pagazaurtundua. "Ai mare, m'han de matar i no puc evitar-ho"; "El Govern confia a De Guindos el retorn d'Espanya a la cúpula econòmica de la UE"; "Merkel i Schulz renoven el pacte de la gran coalició a Alemanya".