DECLARACIÓ PER VIDEOCONFERÈNCIA AL CONGRÉS

Correa suggereix que hi ha implicats en la 'Gürtel' que no són investigats

El considerat líder de la trama de corrupció assenyala Rajoy com el que donava l'"ok" a les despeses de campanya

El cap de la 'Gürtel' recalca que ja està "clar" com pagava el PP valencià les campanyes electorals

lainz41927636 madrid  06 02 2018  intervencion de francisco correa a trave180206102305

lainz41927636 madrid 06 02 2018 intervencion de francisco correa a trave180206102305

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El seu entorn havia avançat que el considerat cap de la trama Gürtel, Francisco Correa, no pensava participar de forma activa en la comissió d’investigació sobre el finançament del PP del Congrés. Però la contenció no sembla que sigui el fort de Correa, precisament. Respondre, va respondre per videoconferència i des de la presó de Valdemoro, i ho va fer amb altivesa i to sorneguer en diverses ocasions. No va oferir gaires novetats respecte a les declaracions que ja ha anat efectuant en seus judicials –es va limitar a ratificar la seva versió– però va oferir joc a ses senyories i, fins i tot, els va oferir uns bisos per al futur. «Quan tot això s’acabi no tindré cap inconvenient a estar-m’hi 28 hores diàries, em donen dues coca-coles zero i m’hi passo 28 hores», va arribar a dir.

Entrant ja en matèria, Correa va assenyalar Mariano Rajoy com el càrrec del PP que des de la direcció del partit «donava l’OK» a totes les despeses de campanya dels populars a tot Espanya. La dada no és menor si es té en compte que hi ha exdirigents d’aquest partit que, com Ricardo Costa, apunten a una comptabilitat en b per fer front a despeses electorals per sobre de límits legals. Així mateix, va suggerir que podrien no estar sent investigats tots els possibles implicats en la xarxa de corrupció, deixant a la imaginació dels parlamentaris fer una potencial llista de noms. «¿Em pregunta si no hi estan tots els que són?», li va contestar al diputat de Cs Toni Cantó. «Pot ser», va afegir, matisant que és la fiscalia la que decideix a qui s’investiga.

Sí que va dir que el que s’ha donat en els últims anys és més una «trama PP» que una «trama Correa» i va apuntar com a «possible» que aquest possible finançament irregular dels conservadors continués més enllà del 2004, quan el partit va tallar les seves relacions comercials amb ell i les seves empreses.

El Jaguar de Mato

El que es considera cap de la trama Gürtel, després d’una primera picabaralla una mica més tensa amb la portaveu del PSOE, Artemi Rallo, es va anar relaxant i oferint dades. Va recordar que Rajoy va ser secretari general del PP entre el setembre del 2003 i l’octubre del 2004 –José María Aznar encara era el president– i va assegurar que tot i que el va veure en algunes ocasions per la seu central dels populars, a penes hi va tractar. No tenien una «relació d’amistat», va aclarir.

Notícies relacionades

Sí que va admetre la seva proximitat amb qui per aquells anys va ser secretari d’organització, Jesús Sepúlveda –llavors marit de l’exministra Ana Mato– amb qui va tenir una «activitat professional molt estreta». Va confirmar que li va regalar un Jaguar (puntualitzant que ell a canvi li va donar un altre vehicle) abans que fos alcalde de Pozuelo (Madrid) i amb la intenció, segons la versió oferta, que li seguís fent encàrrecs professionals.

Correa va repetir que passava més temps al carrer de Génova de Madrid que al seu despatx i que, per tant, veia per allà «secretaris generals i presidents» del partit i altres càrrecs com el llavors tresorer Luis Bárcenas; el diputat Juan Carlos Vera, i l’ara president del Senat, Pío García Escudero.