NOU GIR DEL PROCÉS

Torrent ajorna el ple d'investidura de Puigdemont

"No proposaré cap altre candidat", recalca el president del Parlament

1
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

El president del Parlament, Roger Torrent, ha anunciat aquest dimarts que el ple d'investidura de Carles Puigdemont queda ajornat. Ha manifestat que la sessió se celebrarà quan es pugui fer "amb garanties" i "sense ingerències", i ha afegit que els juristes del Parlament presentaran al·legacions davant la resolució del Tribunal Constitucional que impedeix que el president sigui investit a distància.

Amb la seva decisió, Torrent ha triat una via intermèdia entre la desobediència i l'acatament de la decisió del TC. En qualsevol cas, en la seva compareixença prèvia a la reunió de la Mesa que havia de concretar les característiques del ple d'aquesta tarda, no ha escatimat en crítiques a l'alt tribunal i al Govern. Però també s'ha mostrat partidari d'"una investidura que tingui valor real i sigui efectiva".

"Tinc el deure de protegir la sobirania d'aquest Parlament d'ingerències atacs antidemocràtics, malgrat les amenaces. Aniré fins al final per defensar els drets del president Puigdemont per sotmetre's al debat d'investidura amb totes les garanties", ha dit Torrent.

Notícies relacionades

Així mateix, el president de la Cambra ha reiterat que no té intenció de proposar un candidat alternatiu, com li estan reclamant des del bloc constitucionalista. "No proposaré cap altre candidat", ha subratllat abans de carregar contra l'Executiu central i l'alt tribunal, als quals ha acusat d'orquestrar un "frau de llei". "El Govern i el Tribunal constitucional pretenen vulnerar els drets de milions de catalans i això no ho permetrem (...). No acceptarem que es digui que els catalans van votar malament perquè no van votar com ells volien. Ni la vicepresidenta ni el TC decidiran qui ha de ser el president de la Generalitat", ha tancat.

El TC va donar dissabte passat 10 dies a les parts per presentar les seves al·legacions a la interlocutòria en què consignava que la investidura no podia ser ni per via telemàtica ni per delegació, a més d'imposar a Puigdemont el requisit de sol·licitar una autorització judicial per poder assistir al ple.

Roger Torrent ha instat els serveis jurídics de la Cambra a estudiar les al·legacions a presentar davant el Tribunal Constitucional perquè Puigdemont pugui tenir un debat amb garanties. / ATLAS VÍDEO