LES REACCIONS

El Govern celebra la prohibició d'"un ple fraudulent"

L'Executiu destaca que encara que es presentés Puigdemont no podrà ser investit si existeix una ordre de detenció

1
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

Com era d'esperar, el Govern ha tret pit pel veto cautelar del Tribunal Constitucional (TC) a la celebració d'un ple a distància obviant el revés que suposa la inadmissió de tràmit del seu recurs contra la candidatura de Carles Puigdemont. Fonts de la Moncloa han indicat que l'Executiu celebra que el TC "prohibeixi la celebració d'un ple fraudulent" per investir Puigdemont per delegació o per via telemàtica.

La decisió del tribunal revaloritza el reglament del Parlament de Catalunya, han afegit, davant el frau que suposaria la investidura a distància. El Govern ha celebrat que "el TC hagi evitat esa burla a la llei, al propi Parlament de Catalunya i a la resta de grups politicos, cuyos drets serien clarament vulnerats amb una investidura sense presència del candidat", informa Gemma Robles.

Paràgraf clau

Notícies relacionades

El Govern dona una especial importància al paràgraf en què el TC adverteix que, en cas de presentar-se Puigdemont físicament al Parlament, "no podrá procedir-se a la investidura del candidat sense la pertinent autorizació judicial, encara que comparegui personalment a la Cambra, si està vigent una ordre judicial de recerca i captura i ingrés en presó".

Després del Consell de ministres de divendres, a l'anunciar la presentació del recurs, Santamaría va advertir que el Govern acceptava el risc per la seva "obligació de defensar Espanya" i impedir "més desafiaments" del polític català. "Governar és decidir i prendre decisions en moments gens fàcils", va prosseguir, conscient que les crítiques externes i fins i tot internes rebudes per la decisió, s'accentuarien en cas que el TC assumís la tesi del Consell d'Estat.