RESPOSTA DEL GOVERN

El Govern expulsa l'ambaixador de Veneçuela a Espanya

El Consell de Ministres respon amb "estricta reciprocitat" i declara persona "no grata" Mario Isea

icoy33609467 barcelona 20 04 2016 entrevista embajador de venez160420184823 / ALVARO MONGE

icoy33609467 barcelona 20 04 2016 entrevista embajador de venez160420184823
Veneçuela declara persona no grata lambaixador espanyol a Caracas

/

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern d’Espanya va declarar ahir «persona no grata» l’ambaixador de Veneçuela a Espanya, Mario Isea, en «estricta reciprocitat» amb la decisió de Nicolás Maduro d’expulsar l’ambaixador espanyol a Caracas, Jesús Silva Fernández, que té 72 hores per abandonar el país. En el cas d’Isea no ha de deixar Madrid perquè ja va ser cridat a consultes, com a mesura de protesta.

El portaveu de l’Executiu espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, «va lamentar» la decisió de Maduro i va argumentar que, «davant de mesures d’aquest calat», l’Estat respon en «estricta aplicació del principi de reciprocitat» i de «forma proporcional». El dictador veneçolà va declarar dijous «persona no grata» Jesús Silva, davant les presumptes «agressions» i «ingerències» del Gabinet de Mariano Rajoy a Veneçuela. Maduro va acusar Madrid d’haver liderat la iniciativa europea d’imposar sancions a set alts càrrecs del règim, entre ells el número dos, Diosdado Cabello, seguint les «infames instruccions» dels EUA.

La crisi política més important

L’expulsió mútua provoca la crisi diplomàtica més gran entre Espanya i Veneçuela de la història. Les relacions entre els dos països es van tensar amb l’arribada d’Hugo Chávez al poder, i des d’aleshores, especialment amb el Govern del PP, no han fet més que empitjorar. L’episodi més crític fins ara va ser, no obstant, en l’etapa del Govern socialista quan, el 2007, en una cimera Iberoamericana el rei Joan Carles va deixar anar a Chávez el famós «¿Per què no calles?».

Espanya podria haver optat per rebaixar la tensió i exigir la sortida de diplomàtics veneçolans de menor rang, però ha preferit aprovar una mesura excepcional de protesta que només s’ha pres en tres ocasions en l’última dècada: quan es va treure l’ambaixador de Corea del Nord el setembre passat; quan es va expulsar el sirià, el maig del 2012, i el libi, el juny del 2011.

En suport d’Espanya, el Parlament  veneçolà, de majoria opositora, va qualificar ahir d’«atropella- ment» l’expulsió de l’ambaixador espanyol. Per la seva part, el Govern de Nicolás Maduro va asseverar que «Veneçuela ha actuat en defensa de la seva sobirania». El ministre d’Exterior veneçolà, Jorge Arreaza, va manifestar: «Crida l’atenció la victimització hipòcrita del Govern espanyol, buscant solidaritats, després de liderar una xarxa d’atacs i de sancions contra Veneçuela, per dinamitar el diàleg (amb l’oposició) i generar violència, seguint ordres de Trump», segons informa Abel Gilbert.

I és que el chavisme responsabilitza particularment Espanya de les recents sancions contra Veneçuela adoptades per la Unió Europea (UE) i que se sumen a les ja vigents de Washington, i que tenen fort impacte en l’economia.

Condemna de la UE

A la Unió Europea no li ha passat en absolut desapercebuda l’expulsió de l’ambaixador espanyol a Caracas, Jesús Silva Fernández. Ahir mateix va condemnar «amb fermesa» la decisió de les autoritats veneçolanes de «declarar persona no grata» el representant espanyol, informa Silvia Martinez des de Brussel·les.

Notícies relacionades

«Expressem la nostra plena solidaritat amb Espanya i demanem revertir la decisió, perquè va contra la necessitat de mantenir oberts els canals diplomàtics oberts», va advertir la portaveu de l’alta representant per a la política exterior de la UE, Federica Mogherini.

Sobre les queixes que les autoritats veneçolanes han traslladat també als ambaixadors de la resta de països de la UE a Caracas, des de Brussel·les han replicat que quan la Unió Europea adopta sancions sempre ho fa amb una «ferma» justificació que és notificada a les autoritats del país en qüestió.