REUNIÓ A BRUSSEL·LES

Torrent demana un Govern efectiu "des del minut u"

Puigdemont segueix jugant a despistar i no aclareix si serà present en la sessió d'investidura

zentauroepp41761659 leq107  bruselas  b lgica   24 01 2018   el expresidente de 180124125307

zentauroepp41761659 leq107 bruselas b lgica 24 01 2018 el expresidente de 180124125307 / STEPHANIE LECOCQ

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena / Silvia Martinez

Reunió a Brussel·les entre el president del Parlament i el candidat a la investidura. I en la planúria del discurs resistencialista davant el Govern de Mariano Rajoy i l'aplicació de l'article 155, una aresta significativa. Significativa ja que el relat legitimista venia en el preu del bitllet a la capital belga que Roger Torrent s'ha pagat de la seva butxaca, però la dissonància, no. I és que el republicà ha defensat davant de Carles Puigdemont la conveniència que hi hagi un Govern "efectiu" al més aviat possible.

"El que convé al país és que hi hagi un Govern al més ràpidament possible, efectiu, que pugui treballar des del minut u". Aquesta és la cita textual de Torrent als mitjans, després d'abordar el discurs més esperable, és a dir que "el president [per Puigdemont] té tot el dret de ser investit, és candidat i no ha descartat la possibilitat evident d'assistir-hi", ha explicat.

En línia amb el seu partit

El que ha dit Torrent encaixa com un guant amb el que ERC ha anat assenyalant de manera pública i privada des del 21-D. Però s'ha de dir que aquesta pressió, si té com a objectiu fer desistir Puigdemont d'abordar la investidura, perquè la suspensió del Tribunal Constitucional es dona per segura, fa tota la pinta que servirà de ben poc.

Puigdemont empenyerà per aconseguir la investidura i ERC no s'hi pot oposar frontalment. No si vol mantenir un cert predicament entre els sectors més legitimistes de l'independentisme. En aquest context, es comença a considerar la sessió d'investidura del candidat de JxCat com el tràngol necessari per abordar la votació de la candidatura real.

La sessió se celebrarà dimarts, 30, i està previst que es desenvolupi en una sola jornada. I la gran pregunta és si l'expresident hi serà present. Per a l'estratègia independentista és imprescindible que el dubte quedi en l'aire fins que s'iniciï la sessió. I, per descomptat, que no consti per escrit res que pugui donar a entendre que es prepara una investidura a distància, segurament per persona interposada més que no pas per Skype.

'Ambaixada' clausurada

Ho ha assenyalat aquest dimecres Mariano Rajoy a Onda Cero, el seu Executiu presentarà recurs quan hi hagi una prova palpable que es cometrà o s'ha comès el que ells entenen que és una il·legalitat. I mentre no s'hagi iniciat la sessió o no hi hagi un document que ho acrediti, el Govern central s'haurà de limitar a continuar a l'expectativa i, sobretot, a escenificar que totes les entrades a Espanya i al Parlament són camp minat per a Puigdemont. Incloent-hi les clavegueres del parc de la Ciutadella, que són minuciosament escorcollades.

I també a mantenir la guerra de nervis que aquest dimecres ha passat per clausurar temporalment la delegació del Govern a Brussel·les perquè no s'hi celebrés la trobada entre el legítim president del Parlament i el candidat a la investidura, buscat per la justícia espanyola, però sense màcula a la resta del món, de moment. Tot d'una, després de la reunió, Puigdemont ha reconegut que "l'ideal" seria una investidura "presencial", però, això sí, manté les seves cartes ben amagades.

Després de trobar una alternativa a la seu de l'Aliança Lliure Europea, el partit que integra ERC i altres formacions nacionalistes, Torrent s'ha entrevistat, també, amb els quatre diputats que acompanyen l'expresident i candidat a Brussel·les, Clara Ponsatí, Lluís Puig, Meritxell Serret i Toni Comín.

Peticions de la CUP

Si el pla és aconseguir la majoria absoluta, en un ple que promet noves tensions amb l'oposició constitucionalista, les pròximes hores s'haurà d'aclarir el paper d'aquests quatre vots. Tres d'ells hauran de renunciar a la seva acta i comptar amb la CUP perquè Puigdemont sumi la majoria absoluta que se li requereix. Altrament, s'hauria d'esperar 48 hores i abordar una investidura per majoria simple.

Notícies relacionades

Els anticapitalistes ja han posat al damunt de la taula les seves condicions per a un acord: el procés constituent, el control del Govern sobre les infraestructures estratègiques, la sobirania dels cossos policials i un sou mínim de 1.200 euros. És a dir, tornar al 2-O.

Amb tot, si  el Constitucional suspèn de manera immediata aquest ple, d'una banda no hi hauria segona votació, i, de l'altra, no es comptabilitzaria com a ple efectiu de manera que venceria el termini de 10 dies hàbils entre la formació del Parlament i la investidura. Incomplerts els termes, Rajoy podria convocar noves eleccions. O endurir el 155. D'aquí venen les presses d'ERC.