REGISTRE DE LA CAMBRA

Puigdemont volia votar la constitució del Parlament i es va fer enrere

JxCat no va rectificar el document en què es llegeix que l'expresident demana pronunciar-se en els plens de "constitució i investidura"

El canvi d'opinió va evitar el xoc amb l'Estat des del primer dia, ja que Rajoy havia anunciat que ho recorreria

registro-parlament

registro-parlament

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Carles Puigdemont volia votar la constitució del Parlament des de Brussel·les i es va fer enrere. Un document registrat a la Cambra catalana així ho acredita. L'expresident, i també els seus companys de Junts per Catalunya que són a la capital belga, Clara Ponsatí i Lluís Puig, van demanar als seus col·laboradors a Barcelona que presentessin a la Cambra baixa la sol·licitud de la delegació de vot en “les sessions plenàries de constitució i investidura”. Però l'advertència de Mariano RajoyRajoy, dimarts al migdia, que recorreria immediatament aquesta petició si la plantejaven els polítics fugits a Brussel·les els va fer canviar d'opinió i aquests documents no es van presentar abans de la constitució del Parlament, celebrada dimecres.  

Sí que van arribar al registre de la Cambra ahir, dijous. La notícia va saltar al migdia: Junts per Catalunya havia sol·licitat la delegació de vot de Puigdemont, Ponsatí i Puig per a la sessió d'investidura, prevista per a finals de mes. El problema és que no s'havia pensat en el pla b de demanar només pronunciar-se en el ple d'investidura i es va presentar el mateix text, un error que ha permès constatar el pas enrere dels exmembres del Govern català amb què van evitar així el xoc amb l'Estat ja el primer dia.

Els folis, que es poden consultar en aquesta notícia, estan firmats pels tres diputats amb data del “gener del 2018”, una manera de facilitar la possibilitat d'ús. Tots tres expliciten que deleguen el seu vot en Jordi Turull, donades les "circumstàncies actuals" que els "incapaciten" per "exercir de manera efectiva" aquest dret. Turull és el parlamentari que anava en la posició més alta de la llista electoral i que no està empresonat ni fugit. 

Pendents de Torrent

Notícies relacionades

Els diputats d'ERC que també són a Brussel·les, Meritxell Serret i Toni Comín, encara no han demanat poder pronunciar-se a distància per elegir el futur president de la Generalitat.

El nou president de la Mesa del Parlament, Roger Torrent, té previst reunir-se a Brussel·les amb Puigdemont en paral·lel a la ronda de contactes que està fent aquests dies amb tots els partits de l'hemicicle per decidir a qui proposa com a president. El Govern central ja ha avisat que impugnarà qualsevol proposta que inclogui la participació a distància de l'expresident.