INSTITUCIONALITZACIÓ DE LA BROMA

Boadella ja governa Tabàrnia

Els seus promotors avisen que la seva ocurrència "no és una utopia" sinó "una de les grans amenaces per a l'independentisme"

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué

El que va començar com una broma que es va viralitzar a les xarxes socials ha travessat les pantalles per institucionalitzar-se. Tabàrnia, l'ideal que posa nom a la reivindicació de la secessió del territori amb majoria constitucionalista de la resta de comarques on domina l'independentisme, s'ha constituït públicament com una plataforma cívica per passar de la sàtira virtual a la mobilització als carrers.   

Els seus promotors manifesten que el poble tabarnès "ha desconnectat" de la Generalitat i que la seva ocurrència "ja no és una utopia" sinó "una de les grans amenaces per a l'independentisme". I avisen que si el full de ruta del procés segueix en marxa, acabaran convertint Tabàrnia "en el que ja és: una realitat". Es desdiuen de ser una broma i es bategen com la "resposta natural d'un poble" que representa la "dissidència silenciada" i que pretén fer front a l'"apartheid ideològic impulsat pel separatisme".

El seu propòsit és deixar de ser una broma que emula les fites i figures del procés. Però actuen com el seu reflex, creen insígnies pròpies i institucions formals a les xarxes socials (com en els comptes de Twitter Junts per Tabàrnia o Podem Tabàrnia) i fins i tot han constituït el seu propi govern amb la necessària investidura del seu president "a l'exili", l'actor Albert Boadella.

Això sí, els seus portaveus deixen clar que Tabàrnia no és una república, "és Catalunya i és el regne d'Espanya" i que el seu afany no és crear un nou Estat, sinó evitar una eventual desconnexió dels tabarnesos d'Espanya. Rebutgen convertir-se en una formació política perquè "recolzen els partits que respecten la llei". 

President "a l'exili"

Boadella es reivindica president de Tabàrnia a l'exili, argumentant que va ser sotmès a un "consell de guerra" i empresonat per denunciar la "pressió nacionalista". Segons els promotors de la iniciativa, va ser investit per una comitiva que va viatjar a Madrid la setmana passada.

El també dramaturg va irrompre aquest dimarts via Skype a la roda de premsa de presentació del col·lectiu al Col·legi de Periodistes i va fer la seva primera compareixença pública com a president. Va dominar els televisors al clam de "Ciutadans de Tabàrnia, no soc aquí", parafrasejant l'expresident Josep Tarradellas i emulant escenogràficament Carles Puigdemont, encara que amb les banderes de la Unió EuropeaEspanya Tabàrnia darrere del faristol. 

En el seu discurs, Boadella va acusar els independentistes de "fer irrespirable" l'ambient a Catalunya després de "destrossar famílies, amistats i negocis" per "portar-los a la ruïna més absoluta". "¡Prou!", va emfatitzar contra "tants capullos disfressats de segadors", als quals va culpar d'"enverinar el cap dels nens" i d'"incitar l'odi al veí". Però va afirmar que "afortunadament la Moreneta els ha il·luminat i els ciutadans de Tabàrnia han iniciat el renaixement del sentit comú". 

Notícies relacionades

Es va autodenominar un "pallasso" però va puntualitzar que "al costat" dels independentistes ell és "un modest aprenent", ja que considera que han fet del Parlament "l'autèntic Teatre Nacional de Catalunya". I dir per acabar, eloqüent: "A Tabàrnia es pot ser lliure sense ser perseguit com a traïdor, hi cabem tots. Visca Tabàrnia, que és el mateix que dir Visca Espanya". 

Contrarevolta 

Un dels seus destacats suports, el tertulià Joan López Alegre va cridar el poble tabarnès a "iniciar la contrarevolta de les classes mitjanes urbanes catalanes i inequívocament espanyoles", punt en què va insistir el portaveu de la plataforma Jaume Vives, que va remarcar, en al·lusió als independentistes, que "Tabàrnia pot acabar sent el seu malson com ells han sigut el nostre". "Han intentat democratitzar una dictadura", va censurar. 

zentauroepp41623558 barcelona  16 01 2018  el president boadella durante el acto180116122356

zentauroepp41623558 barcelona 16 01 2018 el president boadella durante el acto180116122356