'CAS LEZO'

El jutge interroga aquest dimarts la cúpula de Gallardón al Canal de Isabel II per la compra irregular d'Inassa

Entre ells hi ha el president d'Adif, Juan Bravo, i expresident de la Cambra de Comptes de Madrid Arturo Canalda

Ruiz Gallardón, durant el ple al Congrés dels Diputats.

Ruiz Gallardón, durant el ple al Congrés dels Diputats. / JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agències

El jutge de l'Audiència Nacional Diego de Egea ha acordat citar com a investigats a partir d'aquest dimarts els membres del consell d'administració del Canal de Isabel II que van aprovar la compra presumptament irregular de la seva filial Inassa el 2001, any en què Alberto Ruiz-Gallardón governava a la Comunitat de Madrid. L'exmandatari regional va declarar que se sentia "profundament orgullós" de la compra de l'empresa colombiana el 2001.

El magistrat De Egea, jutge de suport de l'instructor del cas Lezo, Manuel García Castellón, va atendre pocs dies abans de Nadal totes les peticions formulades per la Fiscalia Anticorrupció, que havia sol·licitat la imputació de 25 persones, entre elles antics col·laboradors molt pròxims a Gallardón, com Juan Bravo, actual president d'Adif, i l'exconseller i exregidor Pedro Calvo.

A més de Bravo i Calvo, estan imputats els membres del consell d'administració del Canal que van assistir a la reunió del 14 de novembre del 2001 que va aprovar la compra d'Inassa i hi van votar a favor -en què hi havia Calvo i Bravo-: Ignacio López-Galiacho, Juan María del Álamo, Fernando Autrán, Francisco Díaz-Latorre, Adriano García-Loygorri, José Manuel Herrero, José Antonio Llanos, Roberto Molero, Andrés Muñoz Hernández, Agapito Ramos, Miguel Ángel Saldaña i Roberto Sanz Pinacho.

El jutge va imputar a més el que va ser director gerent de l'empresa pública d'aigües i el fins fa poc president de la Cambra de Comptes, Arturo Canalda, que va dimitir del seu càrrec al conèixer-se la imputació. Canalda va assistir a l'esmentada reunió i "va assumir el pes de l'explicació del projecte" juntament amb José Antonio de Cachavera, igualment investigat, segons explica l'acte.

Juntament amb Canalda i Cachavera, el magistrat cita Pablo López de las Heras com les "persones que van tenir una participació essencial durant la gestió i l'execució del procés d'adquisició" de la filial colombiana, que hauria suposat un desfalc de prop de 70 milions de dòlars per al Canal.

Vinculats a l'operació

Per un altre costat, De Egea ha ordenat la imputació de "persones vinculades a l'operació de compravenda" d'Inassa "per la seva possible participació com a compradors, venedors i gestors a través de diferents empreses interposades", entre les quals hi ha Salvador Cardona, Javier Vilaplana, Jesús Sánchez Sánchez, Esteban Palacios, Santiago García Benavides i Ángel Conde.

Notícies relacionades

Com demanava Anticorrupció, el magistrat també ha ordenat citar a declarar com a investigats Gaspar Cienfuegos-Jovellanos, exconseller de Canal Extensia, SA, i Diego Fernando García Arias, vinculat a la societat Inassa en el moment dels fets. Els interrogatoris se celebraran, segons l'agenda assenyalada, des d'aquest dimarts fins dilluns que ve.

Com el fiscal, el jutge veu evident "l'existència d'un cúmul d'irregularitats comeses durant tot el procés d'adquisició de la societat colombiana", de manera que ordena nombroses diligències, alhora que demana que "s'adoptin les mesures necessàries per incrementar el personal policial" adscrit a aquesta investigació.