15 DE GENER

La sentència del 'cas Palau' es farà pública dos dies abans de la constitució del Parlament

El tribunal cita el 15 de gener els acusats per entregar-los en mà el dictamen

 

  / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La sentència del cas Palau es donarà a conèixer el 15 de gener. El tribunal de la secció 10a ha convocat a les 9.30 hores els acusats, els seus advocats i la resta de les parts per entregar-los en mà el seu dictamen de forma simultània a la sala de vistes número 2 del Tribunal del Jurat del Palau de Justícia de Barcelona.

El judici va acabar fa més de sis mesos, després de tres mesos i mig i una trentena de sessions. Com es preveia, la sentència no s'ha fet fins després de les eleccions del 21-D. La sentència aclarirà l'abast de l'espoli del Palau de la Música i si, com sosté la fiscalia, 6,6 milions d'euros van anar a parar a l'extinta Convergència Democràtica (CDC). La fiscalia demana 14 anys i nou mesos de presó per al saquejador confés, Fèlix Millet; 10 anys i deu mesos per a la seva mà dreta, Jordi Montull; i vuit per a l'extresorer de CDC Daniel Osàcar

Una de les proves que el tribunal ha valorat són els documents trobats en el registre de l'auditori el 23 de juliol del 2009, que segons la fiscalia indiquen que Ferrovial va pagar comissions a CDC, a través de l'entitat, a canvi d'obra pública. Una hipòtesi que es va reforçar en el judici pel pacte segellat entre el fiscal Emilio Sánchez Ulled i la defensa de Montull i de la seva filla Gemma, pel qual va rebaixar la seva petició a tres anys de presó, però un any substituïble per una multa, i amb això no ingressaria a la presó. Millet, al final, també va confessar.

En la seva declaració, Millet va explicar que el sistema de comissions el va organitzar el fundador de Ferrovial, Rafael del Pino, que va morir el 2008. Els dos exdirectius Pedro Buenaventura i Juan Elizaga, també acusats, suposadament eren els encarregats de la canalització dels fons. L'expresident del Palau va reconèixer que es van fer pagaments a l'anterior tresorer de CDC, Carles Torrent, que va morir el 2005, i que Montull n'estava al corrent. La constructora sempre ho ha negat, i ha al·legat que els diners corresponien a patrocinis, però Montull va rematar que les comissions "van passar del 3% al 4% perquè CDC volia més diners". 

Notícies relacionades

L'advocat de CDC, Xavier Melero, va assegurar en el seu informe final que el partit no es va beneficiar de cap mena de comissió il·legal i que, en tot cas, si es considerava que hi havia hagut tràfic d'influències (delicte que nega) el partit s'hauria lucrat amb 2,4 milions d'euros i no amb 6,6. 

A causa del volum de la sentència, als acusats se'ls facilitarà en mà i en paper la resolució de la sentència, mentre que les parts i els advocats rebran el document íntegre gravat en un CD, segons el TSJC.