Nou Parlament

Pendents de Junqueras

El Suprem decideix demà si el líder d'ERC continua en presó preventiva o si s'incorpora a les negociacions amb JxCat

El seu advocat, pessimista, demanarà que almenys se'l traslladi a una presó catalana per poder participar en els plens

3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

El futur de la legislatura catalana passa demà pel Tribunal Suprem. A partir de les 10.30 hores, Oriol Junqueras intentarà que tres magistrats estimin contra pronòstic el seu recurs i li permetin abandonar la presó d'Estremera, on compleix presó preventiva des del 2 de novembre. Passi el que passi, la decisió tindrà un pes determinant en les negociacions que els partits independentistes mantenen sobre la composició del Parlament i sobre la investidura d'un nou president.

Malgrat que els sobiranistes van salvar la majoria absoluta en les eleccions del 21 de desembre, encara queden moltes incògnites per resoldre abans que el 17 de gener es constitueixi la Cambra catalana. La principal és qui dirigirà el pròxim Govern, i el líder d'ERC està cridat a tenir un paper protagonista en l'aclariment de la qüestió.

Esquerra va afrontar la campanya des d'una perspectiva molt més realista que Junts per Catalunya. El mateix Junqueras va llançar un mes abans de les eleccions la candidatura de la seva número dos, Marta Rovira, a la presidència de la Generalitat si ell no podia assumir el càrrec per la seva condició de pres.

Però moltes coses han canviat des d'aleshores. Rovira va deixar durant la campanya alguns dubtes fins i tot entre els seus partidaris. I, sobretot, Junts per Catalunya va obtenir un resultat inesperadament bo --34 diputats, dos més que ERC--, amb l'única promesa electoral que Carles Puigdemont tornaria a Catalunya per ser investit president si vencia el 21-D. Ho va fer sense explicar com ho faria --i segueix sense fer-ho--, però sembla que això no importava als seus votants.

"Drets col·lectius"

Així que Esquerra necessita ara més que mai el seu líder. El seu advocat, Andreu van den Eynde, al·legarà demà que deixar Junqueras a la presó perjudicaria els "drets col·lectius" dels catalans, perquè els ciutadans el van elegir com a diputat en les eleccions. 

En el partit afegeixen que una excarceració de Junqueras també tindria una "gran influència" en les negociacions sobre la composició de la Mesa del Parlament i de la investidura, que ahir continuaven a Brussel·les sense grans avanços. La participació de Junqueras en aquestes converses constituiria una injecció de moral per a ERC, que segueix intentant espolsar-se la perplexitat per una derrota electoral contra JxCat que no s'esperaven. De moment, l'únic que han decidit els independentistes és que el seu bloc ha de conservar la majoria a la Mesa del Parlament, contra la voluntat de Ciutadans de fer valer la seva victòria insuficient el 21-D.

Però, sobretot, la sortida del líder dels republicans serviria per pressionar més Puigdemont perquè prengui una decisió. El president deposat segueix sense aclarir si pensa complir la promesa de tornar a Catalunya --que molt probablement provocaria la seva detenció-- o s'inclina per quedar-se a Brussel·les. En aquest segon cas, ERC ja ha dit que el nom d'Oriol Junqueras hauria d'estar al damunt de la taula per dirigir el Govern.

La lògica de Puigdemont

Els republicans recorren a la mateixa lògica que amb tant d'èxit ha explotat l'entorn de Puigdemont durant la campanya: si les eleccions havien de servir per restituir el "Govern legítim", no té sentit que ningú de fora de l'anterior Executiu es converteixi en president. I si Puigdemont no pot ser-ho, el més ben situat hauria de ser Junqueras, que va ser el seu vicepresident.

Però les expectatives sobre el que pugui passar demà refreden aquesta hipòtesi. Fonts del Suprem veuen "altament improbable" que es revoqui la presó preventiva de Junqueras. I la fiscalia s'oposarà a l'excarceració perquè considera que encara hi ha risc de reiteració delictiva, però no de fuga.

El pessimisme també s'estén pel partit. Fonts d'ERC sostenien ahir que la decisió del Suprem serà "política". Si es compleixen les previsions i Junqueras segueix a la presó, els republicans continuaran pressionant Junts per Catalunya perquè expliquin "què volen fer, i sobretot com ho volen fer" per propiciar el retorn de Puigdemont.

Suport al carrer

Notícies relacionades

L'advocat de Junqueras també ha assegurat que, si el Suprem acorda deixar-lo a la presó, el líder d'ERC demanarà que se'l traslladi a una presó catalana per poder assistir als plens del Parlament. Segons ell, això podria permetre-li també ser investit president en cas que Puigdemont no torni a Catalunya.

En qualsevol cas, Esquerra recolzarà el seu líder durant la vista al Suprem, en què Junqueras serà present. Diputats al Congrés, diputats electes al Parlament i senadors del partit seguiran la sessió a les portes del Tribunal. A més, l'ANC i Òmnium han convocat una concentració de suport a la tarda a Sant Vicenç dels Horts, el municipi del qual va ser alcalde Junqueras.