DES DE MADRID

Rivera encareix el preu del seu suport a Rajoy després del 21-D

C's reclama per recolzar els comptes 500 milions per a equiparació salarial policial

La prioritat del partit taronja és que la reforma electoral estigui llesta el 30 de juny

zentauroepp39992269 madrid 07 09 2017 politica  el peesidente del gobierno maria171228183215

zentauroepp39992269 madrid 07 09 2017 politica el peesidente del gobierno maria171228183215 / DAVID CASTRO

4
Es llegeix en minuts
José Antonio Zarzalejos
José Antonio Zarzalejos

Periodista

ver +

Quan aquest dijous Albert Rivera ha travessat el llindar de la porta del palau de la Moncloa ho ha fet amb una inèdita capacitat d'interlocució davant el president del Govern, Mariano Rajoy. El català ha presentat les seves noves cartes credencials: a més dels seus 32 escons al Congrés, els 37 diputats al Parlament recolzats per 1.100.000 vots, 365.000 més que en els comicis del 27-S del 2015, dels quals almenys 200.000 han procedit d'anteriors votants dels conservadors. La situació política espanyola ha experimentat un canvi qualitatiu a propòsit del 21-D: Ciutadans està en condicions d'exigir amb més autoritat i més capacitat d'intimidació política el compliment dels 150 "compromisos per millorar Espanya" que van firmar el 28 d'agost del 2016 Juan Carlos Girauta i Rafael Hernando.

La investidura de Rajoy es va acordar després de negociar aquell document. Es calcula que el seu compliment no ha superat, després de gairebé un any i mig de vigència, el 25% de les previsions. Per això el líder de Ciutadans ha anat a la Moncloa, no només a recolzar el Govern en l'aplicació del 155 a Catalunya, assumpte en què es manté la sintonia, sinó també per accelerar el ritme d'execució dels pactes de l'agost de l'any passat. Fins ara, tant el Govern com el PP han anat arrossegant els peus en l'aplicació dels compromisos assumits amb Ciutadans, no tant en els aspectes socioeconòmics com en els polítics: regeneració democràtica i reformes institucionals.

Equiparació salarial policial

Rivera exigeix a Rajoy, a més de l'aprovació el 2018 del nou sistema de finançament autonòmic, determinades condicions per recolzar els Pressupostos Generals de l'Estat per al 2018. Per a Ciutadans és una "condició imprescindible" que es contempli una partida de 500 milions d'euros per a l'equiparació salarial entre l'Ertzaintza i els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.

Actualment, el diferencial salarial entre els policies autonòmics i els estatals és d'un 30% a favor dels primers, una "falta d'equitat" que Ciutadans s'ha compromès solemnement a suprimir. C's ha comunicat al Govern que sense aquesta equiparació no recolzarà els comptes de l'any que ve, que requeriran també el concurs del PNB, encara en l'aire mentre segueixin vigents a Catalunya les mesures emparades en l'article 155.

La llei electoral

Per a Rivera també és prioritari que el 30 de juny del 2018 estigui llest el dictamen de la subcomissió del Congrés que estudia la reforma de la llei orgànica de règim electoral general (1985), aprovada pel Congrés al març i constituïda al maig. Els treballs van a marxa lenta i per això Ciutadans vol tenir la seguretat que en la legislatura actual s'aprovarà una nova llei que permetrà anar a uns comicis generals amb més proporcionalitat.

El canvi de la LOREG també és de vital importància a Catalunya perquè prima d'una manera "absolutament injustificable" les opcions nacionalistes i penalitza el vot urbà, especialment de Barcelona i la seva àrea metropolitana. “Sense l'actual llei electoral -segons fonts de Ciutadans- els independentistes no haurien tingut majoria absoluta”. Catalunya és l'única comunitat autònoma que no ha aprovat la seva pròpia llei electoral.

La reforma constitucional

Ciutadans també seguirà participant en la comissió d'estudi del model territorial que va aprovar el Congrés el 15 de novembre i que presideix el socialista José Enrique Serrano. De tota manera, Rivera està incòmode amb la marxa d'aquesta comissió. Per una banda, Ciutadans desitja que s'obri l'angular i que no es debati només una possible reforma constitucional amb el focus posat a Catalunya, i per l'altra, vol estendre la discussió a altres aspectes de la Carta Magna que "regenerin" la democràcia, com la supressió dels aforaments polítics, encara que mantindria els anomenats "professionals" (magistrats), però reduint-los també. A més, exigeix al PP el sanejament de les persones implicades -moltes en qualitat d'imputats- en casos de corrupció.

El president Rajoy s'ha abstingut de recomanar a Rivera que Inés Arrimadas "prengui la iniciativa" en les negociacions per formar el Govern de la Generalitat. Per Ciutadans és una "ocurrència" que l'aritmètica fa impossible i sosté que resulta especialment improcedent que ho reclami un partit amb un president que es va negar a intentar la seva investidura quan el Rei l'hi va demanar després de les eleccions generals del 20 de desembre del 2015. Arrimadas està disposada, això sí, a "lluitar per la presidència del Parlament", tot i que a Ciutadans es reconeix que "serà difícil, per no dir impossible, aconseguir-la".

Amb la vista al 2019

Notícies relacionades

Al PSOE consideren que Ciutadans ha fet el sorpasso a Podemsorpasso i que, per això, disposa de més capacitat de pressió sobre el PP perquè "faci política" tant a Catalunya com al conjunt d'Espanya. Rivera i l'executiva del seu partit són conscients que després del 21-D els termes de la seva relació amb el PP han canviat i els permeten, no solament més influència en les decisions governamentals, sinó capacitat de pressió perquè es compleixin els 150 compromisos acordats amb els conservadors.

Per a Ciutadans, l'execució d'una part substancial de l'acord amb el PP del 28 d'agost del 2016 és essencial per afrontar les eleccions autonòmiques i municipals del 2019 i, eventualment, les generals, que també es podrien celebrar aquell any si el Govern no revalida el pacte pressupostari. Catalunya i la victòria de Ciutadans el 21-D ha transformat l'escenari de la política espanyola.