El PSOE compara el 155 amb una "bala" que "no s'esgota"

Els socialistes són contraris a prorrogar la suspensió autonòmica, però avisen que es pot tornar a aplicar

Ábalos demana a Arrimadas que "exerceixi el seu lideratge" i demostri la seva "utilitat" com a guanyadora del 21-D

undefined41421207 madrid  27 12 17  politica  jose luis abalos durante la rued171227132424

undefined41421207 madrid 27 12 17 politica jose luis abalos durante la rued171227132424

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El PSOE s'ha mostrat aquest dimecres contrari a la pròrroga o renovació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya, però al mateix temps ha avisat que el mecanisme serveix per a futures situacions. “És un mecanisme excepcional, però no s'esgota una sola vegada. No hi ha una sola bala. Ara ja no és una qüestió especulativa, ja s'ha experimentat. Però ningú té interès que es torni a aplicar o s'allargui la seva aplicació. S'ha de pretendre la normalitat”, ha dit el secretari d'organització dels socialistes, José Luis Ábalos, a la seu del partit.

El partit liderat per Pedro Sánchez va pactar amb Mariano Rajoy l'aplicació d'aquest precepte de la llei fonamental, per destituir el Govern de Carles Puigdemont i convocar eleccions, però no creu que els resultats electorals de dijous passat, quan el bloc independentista va reeditar la seva majoria al Parlament, s'expliquin per aquesta mesura. La seva tesi és que la responsabilitat principal és del president del Govern espanyol per la seva actitud durant tots aquests anys davant Catalunya. En tot cas, els socialistes consideren que el 155 deixarà d'estar en vigor, com assenyala l'acord aprovat pel Senat, “quan hi hagi un Govern que respecti el marc legal”.

Ábalos ha aplaudit la decisió del Parlament, recolzada per Junts pel Sí i els comuns a la Diputació Permanent, de recórrer el 155 davant el Tribunal Constitucional, un pas que ja havia fet Podem. El número tres del PSOE no dubta que la seva aplicació ha respectat la Carta Magna, però creu que el pas fet pels independentistes és positiu. “Significa que reconeixen el sistema, que implícitament tenen confiança en l'ordre constitucional”, ha dit.

Missatge a Ciutadans

Notícies relacionades

Després d'unes eleccions guanyades per Ciutadans en què el PSC només va augmentar un escó respecte al 2015, on va marcar el seu mínim històric, Ábalos ha deixat entendre que Inés Arrimadas, la candidata dels taronges, "hauria d'exercir el seu lideratge” i iniciar converses amb els grups per plantejar-se, si de cas, un intent d'investidura. El secretari d'organització del PSOE no ha sigut tan explícit com ho va ser el dia anterior el coordinador general del PP, Fernando Martínez Maillo, que va qualificar d'“error” “l'al·lèrgia a governar” de Ciutadans, partit que al·lega la falta d'una majoria constitucionalista per justificar el seu immobilisme.

“Ciutadans no ha dit res, més enllà del seu ‘no’ a l'independentisme. El gran repte no és guanyar unes eleccions, sinó demostrar que serveix per a alguna cosa. Nosaltres no tenim per què tenir una estratègia contra Ciutadans. Ells són una força de dretes i nosaltres som socialdemòcrates”, ha dit Ábalos. Sobre si Arrimadas hauria de presentar-se a la investidura, el dirigent socialista ha dit: “Ella mateixa. Nosaltres no l'hi demanarem. Si respecten els seus electors, hauran de donar als seus vots algun tipus d'utilitat. Però és la seva responsabilitat”.