TERRORISME GIHADISTA

Zoido anuncia una reforma d'estrangeria per evitar casos com el de l'imam de Ripoll

El ministre també presenta altres mesures com un registre d'allotjament i vehicles a motor

L'objectiu és "preparar, prevenir, protegir i perseguir" per evitar atemptats com els de Barcelona

zentauroepp41420555 madrid  27 12 17  reunion del pacto antiyihadista presidida 171227104013

zentauroepp41420555 madrid 27 12 17 reunion del pacto antiyihadista presidida 171227104013

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha anunciat aquest dimecres després de la reunió del pacte antigihadista una sèrie de mesures per prevenir atemptats com els de Barcelona i Cambrils d'aquest estiu. Entre elles, destaca la reforma de la llei d'estrangeria per evitar "buits legals" com el que va permetre a l'imam de Ripoll Abdelbaki Es Satty evitar la seva expulsió després de complir una condemna per drogues a Castelló. El 2015 un jutge va vetar aquesta mesura a l'entendre que se l'havia de considerar resident de llarga durada.

Per enfortir la lluita contra el terrorisme gihadista, el ministre també va plantejar unificar la legislació espanyola amb la de la resta d'Europa, a través d'una transposició, per permetre la transmissió de dades de reserva de vol en les quals figuren terroristes ja coneguts i identificar persones compatibles amb l'amenaça terrorista.

Notícies relacionades

També es modificarà el reglament de precursors de droga per evitar que el seu tràfic il·lícit pugui servir per finançar activitats terroristes, i s'obligarà a crear registres documentals de persones, d'allotjaments i vehicles a motor. En aquest sentit, ha assenyalat que a través d'un reial decret s'obligarà a identificar qui s'allotja i a qui lloga vehicles a motor, com va passar a Barcelona.

El ministre també ha anunciat reformes en la llei de protecció ciutadana, del registre de ministres de culte d'entitats religioses i sobre gasos liquats. En la seva opinió, la llei general penitenciària ha sigut "un dels millors instruments en la lluita contra el terrorisme". Tot això amb l'objectiu de "garantir els quatre objectius estratègics: prevenir, protegir, perseguir i preparar".