Rajoy treu ferro a la patacada del PP i descarta avançar generals

El president insisteix que els resultats no són extrapolables a la resta d'Espanya

Atribueix els tres diputats aconseguits pel seu partit al vot útil cap a Ciutadans

zentauroepp41394230 madrid 22 12 2017  politica  mariano rajoy  durante el comit171222123041

zentauroepp41394230 madrid 22 12 2017 politica mariano rajoy durante el comit171222123041

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Primer a la seu del PP i després a la Moncloa, Mariano Rajoy es va esforçar ahir a traslladar el missatge que el que havia passat el dia anterior en les eleccions catalanes no era, en el fons, tan greu. Ni la patacada dels conservadors, que van passar d’onze a tres escons, ni la reedició de la majoria parlamentària de l’independentisme faran que el president del Govern canviï el seu pas. Rajoy va treure ferro a la caiguda del seu partit a Catalunya, i va descartar un avançament dels comicis generals, mentre que el nou Govern secessionista, si arriba a formar-se, com sembla probable, no podrà renovar el seu unilateralisme. Els seus suports han disminuït, va assenyalar el cap de l’Executiu, i en qualsevol cas ell continuarà vetllant perquè «ningú se salti la Constitució».

En el seu discurs a porta tancada davant la plana major dels conservadors, el president del Govern va tranquil·litzar els seus amb l’argument que el transvasament de vots cap a Ciutadans, la llista més votada dijous, no és extrapolable. Segons fonts presents en la reunió, Rajoy, que es va mostrar «molt afectuós» amb el seu candidat, Xavier García Albiol, va posar l’exemple de Podem, que a Catalunya va treure el millor resultat en les generals de l’any passat i ara, en les autonòmiques, s’ha quedat en només vuit escons al Parlament.

Rajoy va desgranar la mateixa idea en la seva compareixença davant els mitjans, a la Moncloa, afegint també que Ciutadans va guanyar el PP en les autonòmiques del 2015, un resultat que es va invertir en les generals. La seva tesi és que les eleccions catalanes se celebren en claus molt pròpies, alienes a altres cites amb les urnes, i que el que va passar en aquesta ocasió amb el seu partit només tenia  una explicació: el vot útil als taronges. Un avançament dels comicis a tot Espanya, en aquest sentit, està descartat. «En aquest moment, amb tot el que està passant a Espanya, el que ens faltava és convocar generals. No tinc cap intenció d’avançar-les», va dir.

SABER GUANYAR I PERDRE

«No crec que ens hagin castigat per l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. Qui ha guanyat les eleccions va recolzar el 155. Crec que la raó fonamental ha sigut la concentració del vot en una força política que ja liderava l’oposició des del 2015», va explicar. I aquesta força política, va continuar en referència a Ciutadans, és molt diferent de la que ell mateix encapçala. Mariano Rajoy va apel·lar a l’orgull de les seves sigles, a la seva capacitat de resistència davant les circumstàncies adverses. «No podem estar contents amb aquests resultats, però el PP és fort, no es va inventar fa un quart d’hora. Som un partit bregat, sabem què és guanyar i què és perdre. Les eleccions d’ahir són autonòmiques a Catalunya. No tenen res a veure amb les de Galícia, no fa gaire temps, on el PP va obtenir la majoria absoluta», va dir.

Segons el seu parer, el que és «negatiu» no és que els conservadors es vegin ara condemnats a formar part del grup mixt del Parlament, cohabitant amb la CUP. «El que és negatiu és que els que volíem el canvi no hem aconseguit els escons suficients», va explicar, al·ludint als 57 diputats aconseguits per les forces constitucionalistes (Ciutadans, el PSC i el PP), insuficients per presentar una alternativa a l’independentisme a la Cambra legislativa catalana, on la majoria absoluta se situa en 68 escons.  

Notícies relacionades

Aquí, no obstant, Rajoy va oferir una versió esperançadora per als seus interessos sobre el desenllaç electoral. «Convé recordar que els independentistes segueixen perdent suports», va assenyalar. El 2010, va dir, el sobiranisme va sumar 76 representants al Parlament. El 2012, 74. El 2015, 72. I ara, 70. 

«Els resultats deixen clar que ningú pot parlar en nom de tot Catalunya sense comptar amb tot Catalunya. Catalunya no és monolítica, és plural, això és una virtut i una riquesa», va dir Rajoy, que no va realitzar, ni a porta tancada ni davant de les càmeres, cap autocrítica a la seva gestió de la gravíssima crisi territorial.