Domènech accepta el seu fracàs i crida l'esquerra a reflexionar

Catalunya en Comú-Podem obté 8 escons, tres menys que Rabell, que no seran aritmèticament rellevants

El candidat creu que les forces de progrés han de plantejar-se què han fet malament per no frenar la dreta

zentauroepp41389506 domenech comu podem171221204211

zentauroepp41389506 domenech comu podem171221204211 / CARLOS MONTANYES

1
Es llegeix en minuts
Toni Sust / Barcelona

"Aquestes eleccions van tenir un origen il·legítim, però el seu resultat és sagrat, un resultat que s'ha d'acatar i que ens ha col·locat a l'oposició". Amb aquestes paraules ha acceptat el candidat de Catalunya en Comú Xavier Domènech el daltabaix de la llista dels comuns, un espai polític del qual s'ha considerat que tindrà en el futur un paper clau en la política catalana. No serà en la pròxima legislatura.

Domènech ha afirmat que els resultats del 21-D, marcat per "una participació massiva",  responen  "haver mobilitzat les parts de Catalunya que han sigut oblidades per les polítiques de la Generalitat en els últims anys".

"És necessària una reflexió de les forces progressistes i d'esquerra: fins a quin punt no han fets les coses prou bé perquè en un país progressista les dretes, del color que sigui, sumin majories", ha dit el candidat, repartint el funeral amb altres partits.

Dos fracassos

Notícies relacionades

Catalunya en Comú ha sumat dos fracassos en una sola jornada. Ha obtingut un resultat inferior al que va aconseguir fa dos anys la llista que encapçalava Lluís Rabell, Catalunya Sí que es Pot, una possibilitat que un temps enrere semblava descartada. També s'esvaeix l'esperança que malgrat punxar en el nombre d'escons aquests fossin decisius per a la formació del pròxim Govern. Per a això, era necessari que Junts per Catalunya, ERC i la CUP no sumessin la majoria absoluta i que tampoc ho fessin Ciutadans, el PSC i el PP. En aquesta hipòtesi, Domènech confiava en un acord amb socialistes i republicans.  

Amb els resultats que ofereix la jornada electoral, els vuit diputats de Catalunya en Comú al Parlament tindran poc a decidir pel que fa a votacions. El grup es queda, com no desitjava, enmig dels dos blocs que volia desdibuixar: l'unionista, que, per boca de Ciutadans, podrà dir que ha guanyat les eleccions, i l'independentista, que suma la majoria absoluta. La campanya dels comuns perseguia, per sobre de tot, acabar amb el bucle. I el bucle sembla haver-se imposat a aquest desig.