Doble cop a Rajoy: el PP s'enfonsa i no capitalitza el 155

Haurà de conviure amb un altre Parlament sobiranista mentre segueixi la intervenció

La Moncloa, pendent de l'impacte en els Pressupostos i el finançament

undefined41390778 madrid 21 12 2017  declaraciones sobre los resultados de las171222003449

undefined41390778 madrid 21 12 2017 declaraciones sobre los resultados de las171222003449

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Mariano Rajoy va perdre ahir les eleccions catalanes dues vegades. El Partit Popular de Cata-lunya, al qual ha recolzat a fons durant la campanya, va treure el pitjor resultat de la seva història (3 escons) i el president del Govern tampoc va capitalitzar l’aplicació del 155, amb què va frenar la deriva sobiranista de la Generalitat. Els catalans unionistes van preferir premiar Ciutadans, que (igual que els socialistes) va recolzar l’Executiu en aquesta empresa.

La pitjor previsió de la Moncloa es va confirmar. Com han repetit aquestes setmanes diversos membres del Govern, s’ha aplicat un precepte constitucional extraordinari per a una situació excepcional i l’escenari que ha quedat és molt semblant al del 2015: una majoria independentista al Parlament de Catalunya encara que no en la societat.

El 155 seguirà vigent fins que la Cambra legislativa elegeixi un nou president. És a dir, l’Executiu de Rajoy seguirà portant el dia a dia de la Generalitat mentre conviu amb un Parlament independentista.

El triomf de Carles Puigdemont sobre Oriol Junqueras li dona la potestat d’intentar formar un Govern, però no ho tindrà fàcil. L’expresident, fugit a Brussel·les, té totes les paperetes per ser detingut i posat a disposició de la justícia quan torni a Catalunya perquè sobre ell pesa una querella per sedició, rebel·lió i malversació per la declaració unilateral d’independència del 27 d’octubre.

CONSEQÜÈNCIES A EUROPA / La Moncloa ha insistit aquestes últimes setmanes que el futur de Puigdemont no depèn de Rajoy, sinó dels jutges, però la imatge de la detenció d’un polític acabat de beneir a les urnes té un impacte difícil de preveure en aquests moments en la imatge del Govern d’Espanya. Fonts diplomàtiques no volien comentar ahir a la nit la possibilitat que aquesta circumstància pugui canviar la posició dels països europeus i de les institucions de Brussel·les perquè el president espanyol cedeixi i convoqui un referèndum d’independència.

Les conseqüències del 21-D també seran clau en la política a curt termini de l’Executiu. A més de l’enfortiment de Ciutadans davant el PP, Rajoy va ajornar la tramitació dels Pressupostos del 2018 perquè el PNB, el seu soci clau en aquest assumpte, li va demanar temps fins que acabés la intervenció del 155. Ara caldrà veure fins a quin punt el futur judicial de Puigdemont i de la resta de la cúpula del procés pot embolicar aquestes negociacions econòmiques.

Notícies relacionades

CRÍTIQUES A L’ESTRATÈGIA DE C’S / També està en stand-by el model de finançament autonòmic. Cristóbal Montoro no volia avançar en els treballs perquè Catalunya no va enviar un expert per defensar les seves posicions. La nova Generalitat haurà de decidir si veu útil assistir a aquestes reunions.

Les cares llargues a la seu de Génova ni es van poder veure. Mariano Rajoy es va tancar a la planta noble per seguir els resultats amb la cúpula del partit al complet. A les dotze de la nit va sortir a comentar la debacle davant la premsa el vicesecretari Pablo Casado. Un lament entre ells: Ciutadans s’ha equivocat «llançant-se a la jugular» de Miquel Iceta i Xavier García Albiol. «No ha treballat per l’unionisme», va comentar en privat un col·laborador de Rajoy. El líder del PP ha convocat per avui un comitè executiu nacional per analitzar el 21-D i intentar mantenir fermes les files.