Eleccions 21-D

¿Quan es declara un vot nul?

Introduir al sobre de votació llaços grocs com els que es porten per expressar solidaritat amb els polítics catalans empresonats implicaria una invalidació del vot

nulo

nulo / FERRAN NADEU (FERRAN NADEU)

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

La Junta Electoral Central considera com a vot nul el vot "emès en sobre o papereta diferent del model oficial, així com l'emès en papereta sense sobre o en sobre que contingui més d'una papereta de diferent candidatura". Segons recull la llei orgànica 5/1985 del règim electoral general, si la papereta dins del sobre conté ratllades, missatges de qualsevol mena -ja siguin a favor o en contra de la candidatura- o qualsevol modificació "de caràcter voluntari o intencionat".

En els últims dies ha circulat per les xarxes socials un notícia falsa segons la qual forces polítiques independentistes haurien demanat als electors que introduïssin llaços grocs als seus sobres de votació per mostrar la seva solidaritat amb els polítics catalans empresonats. Aquesta acció, igual que qualsevol altra que modifiqui intencionadament la papereta, implicaria que aquests vots fossin declarats nuls.

No obstant, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va sentenciar el 2011 una petita excepció a la manipulació per part de l'elector de les paperetes electorals. Sí que es consideren vàlids els vots que continguin una creu o un punt davant del nom del candidat.

Si un vot és nul o no ho determina en primera instància el president de la mesa electoral, amb la participació dels dos vocals de la mesa que l'assisteixen. Els partits polítics que tinguin acreditats apoderats, així com qualsevol ciutadà que vulgui ser present en el recompte que es fa després del tancament del col·legi electoral, poden ser testimonis d'aquest procés i denunciar irregularitats davant la junta electoral si ho estimen oportú. No obstant, no poden participar a l'hora de decidir si un vot és considerat nul o no. 

Notícies relacionades

¿Quins efectes té el vot nul?

Un vot declarat com a nul pels membres de la mesa es considera com a "vot emès no vàlid". És a dir, compta dins de la participació electoral final, ja que el ciutadà ha decidit exercir el seu dret a vot, però no compta per fer el repartiment d'escons. Per tant, en aquest sentit no beneficia ni perjudica a ningú.