Anar al contingut

Baròmetre del GESOP

Eleccions a Catalunya: Junqueras s'acosta a Puigdemont

L'expresident continua sent el candidat preferit per encapçalar el pròxim Govern

Arrimadas avança Iceta com a presidenciable preferida pels no independentistes

Daniel G. Sastre

Eleccions a Catalunya: Junqueras s'acosta a Puigdemont

La campanya de JxCat, clarament presidencialista, segueix donant resultats. Carles Puigdemont continua liderant amb comoditat les preferències quan es demana als enquestats que triïn un candidat a liderar la Generalitat, encara que Oriol Junqueras ha escurçat distàncies respecte als resultats que reflectia el sondeig del GESOP publicat fa una setmana.

Des de Brussel·les i a través de videoconferències, Puigdemont s’ha convertit en pràcticament l’únic reclam de JxCat, una llista plena d’independents amb l’objectiu declarat de reivindicar com a «legítim» el Govern cessat a l’octubre. Aquesta estratègia comença a oferir símptomes d’esgotament, i potser per això alguns dels seus assessors han plantejat un retorn sorpresa de l’expresident abans de les eleccions.

L’expresident és el preferit pel 27,6% dels enquestats, quan en l’anterior sondeig aquest suport era del 30,6%. El líder d’ERC, al partit del qual preocupa que la seva falta de visibilitat en campanya per la seva permanència a la presó d’Estremera sigui un llast, puja no obstant des del 13,8% de fa una setmana fins al 16,4% actual.

Si es pregunta només als independentistes, Puigdemont torna a ser el preferit. El president deposat supera el candidat d’ERC en més de 20 punts (51,9% enfront del 29,4%). Però aquesta distància també és menor que la que reflectia l’anterior enquesta, en què Puigdemont treia a Junqueras 31 punts i concitava el suport del 61% dels sobiranistes. A més, creixen les simpaties envers Junqueras entre els votants de la CUP i supera el candidat de JxCat (27,9% a 22,2%).

A una setmana de les eleccions, en el camp no independentista sembla haver-hi problemes de lideratge. Miquel Iceta (PSC), que era el segon favorit després de Puigdemont fa una setmana, perd més de quatre punts: cau del 14,5% al 9,9%. Però Inés Arrimadas no aprofita aquest descens: la candidata de C’s fins i tot perd unes dècimes (del 13,1% al 12,8%). Pel que fa a Xavier García Albiol (PP), s’enfonsa encara més com a presidenciable menys desitjat, amb tan sols l’1,2% de suport.

De fet, entre els votants del PP el 2015 es dona una circumstància curiosa: n’hi ha més que preferirien que Arrimadas es convertís en la pròxima presidenta de la Generalitat (44,3%) que els que elegirien el seu candidat. Albiol només és el favorit del 24,6% dels votants populars del 2015, la xifra més baixa de suport a un candidat propi d’entre tots els partits.

La líder de C’s a Catalunya desbanca també Iceta com a presidenciable preferida entre els no independentistes. A diferència del que passava en l’anterior enquesta, Arrimadas aconsegueix el suport del 26,8% dels que s’oposen a la secessió, pel 20% del candidat socialista.