Santamaría informa el Congrés sobre les ingerències russes a Catalunya

La vicepresidenta donarà explicacions en la comissió de despeses reservades, a porta tancada, per preservar la confidencialitat de les dades

Segueix sense data la compareixença que va demanar el director del CNI pels seus contactes a la presó amb el cervell dels atemptats de la Barcelona

undefined41311958 madrid 14 12 2017 comparecencia vicepresidenta comisi n de c171214114136

undefined41311958 madrid 14 12 2017 comparecencia vicepresidenta comisi n de c171214114136 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, compareix aquest dijous davant la comissió de despeses reservades del Congrés per informar de la presumpta ingerència russa a Catalunya en relació amb el debat sobre la independència. La compareixença tindrà lloc a porta tancada, el format que utilitza sempre aquest òrgan per preservar la confidencialitat dels assumptes tractats.

D'aquesta manera es compleix la petició que va fer el PSOE, que va ser qui va sol·licitar explicacions a Santamaría per aquesta qüestió i qui va demanar, a més, que anés al Congrés abans de les eleccions catalanes del 21 de desembre.

Així, doncs, serà en plena campanya electoral quan la número dos del Govern i responsable del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) informarà sobre la presumpta ingerència russa els diputats, un per cada grup parlamentari, que van ser elegits pel Ple del Congrés per accedir a matèries classificades com a secretes: Rafael Hernando (PP), Margarita Robles (PSOE), Irene Montero (Units Podem), Juan Carlos Girauta (Ciutadans), Joan Tardà (ERC), Aitor Esteban (PNB) i Jordi Xuclà (PDECat-Mixt).

Els socialistes confien que Santamaría aclareixi quines ingerències s'han produït i quines actuacions ha adoptat el Govern per fer-hi front. La ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, va admetre el 13 de novembre que l'Executiu estava analitzant les interferències de països estrangers per exacerbar la crisi independentista amplificant en xarxes socials informacions sobre el conflicte, moltes d'elles falses o manipulades.

Cospedal va reconèixer que aquestes interferències procedien de territori rus i algunes es repicaven des de territori veneçolà, però no va arribar a acusar directament els Governs d'aquests països.

El CNI i l'imam de Ripoll 

Per la seva part, el PDECat té sol·licitada la compareixença de Santamaría perquè expliqui els contactes que va tenir l'espionatge espanyol amb Abdelbaki Es Satty, l'imam de Ripoll considerat el cervell dels atemptats del mes d'agost a Barcelona i Cambrils. Els independentistes podrien aprofitar la presència al Congrés de la número dos del Govern, de qui depèn el CNI, per demanar-li dades sobre aquesta qüestió.

Notícies relacionades

El mateix director del CNI, Félix Sanz Roldán, va sol·licitar comparèixer per detallar la seva relació amb el terrorista que va morir en l'explosió de la casa d'Alcanar hores abans que els gihadistes atemptessin a la Rambla de Barcelona, si bé la presidenta del Congrés, Ana Pastor, encara no ha fixat data per a aquesta compareixença.

El CNI va informar recentment que va contactar amb l'imam "seguint els protocols", quan aquest complia el 2014 una condemna a la presó de Castelló per tràfic de drogues, però va recalcar que Es Satty en cap cas va ser un confident.